Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

roomtoetje met blauwe bessen en speculaas foto

Roomtoetje met blauwe bessen en speculaas

Hoewel ik vrij zelden de maaltijd afsluit met een toetje, maak ik wel altijd een extra lekker toetje als we eters op visite krijgen of op feestdagen. Dit roomtoetje met blauwe bessen en speculaas schudde ik uit mijn mouw als nagerecht op een avond dat we begonnen met een grote plank vol lekkere hapjes, gevolgd door risotto. Zoals het hoort met toetjes, moet je ook dit keer vooral niet over de calorieën nadenken maar vooral lekker genieten. 

Ben je, net als ik, dol op toetjes in glaasjes? Check dan zeker ook even het recept voor trifle met frambozencake, vanilleroom en limoncello, apple crumble toetje in een glas, met Amaretto, aardbeien tiramisu in een glas, Oreo toetje met roomijs en aardbeien of trifle met perzik, Amarula en witte chocolade.

Dit heb je nodig voor 6 glaasjes:

250 ml slagroom
250 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels suiker
12 speculaasjes
200 gram verse blauwe bessen
200 gram diepvries blauwe bessen
20 gram amandelschaafsel

Zo maak je dit roomtoetje met blauwe bessen en speculaas:

1. Roost het amandelschaafsel in een droge pan op matige temperatuur tot het schaafsel goudbruin begint te kleuren.

2. Klopt in een (beslag)kom de slagroom lobbig (dus niet stijf) met een mixer op hoge stand.

3. Roer de mascarpone los met een vork of lepel en voeg bij de lobbige slagroom, samen met de suiker en vanillesuiker.

4. Mix alles nog even goed door elkaar.

5. Doe de speculaasjes in een plastic zakje en sluit goed af (bijvoorbeeld een hersluitbaar diepvrieszakje) en rol er met een deegroller overheen tot er (vrij grof) kruimels ontstaan.

6. Pureer de diepvries blauwe bessen met een staafmixer.

7. Nu is het tijd om de glaasjes te vullen:
– verdeel over ieder glas een laagje speculaaskruimels;
– schep daar wat van het roommengsel op;
– gevolgd door een laagje blauwe bessenpuree;
– en weer een laagje roommengsel;
– verdeel tot slot de verse blauwe bessen over de glaasjes;
– garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de overgebleven speculaaskruimels.

Je kunt dit roomtoetje heel goed voor het grootste deel al van tevoren klaarmaken. Alleen als laatste het amandelschaafsel en de speculaaskruimels nog even toevoegen voor je het op tafel zet. Geen speculaas in huis? Bastogne of speculoos koekjes zijn een prima alternatief. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord