Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Risotto met groenten en rijst

Risotto met groenten en kip

Afgelopen week maakte ik weer eens een risotto. Een goed gevulde met groenten en kip. We aten er nog een lekkere salade bij en de bordjes gingen vlot leeg. Kleine broer zei: “Dit moet je vaker maken” en dat is zo’n beetje het grootste compliment dat hij over een avondmaaltijd kan maken. Maar inderdaad, het was lekker! Check het recept…

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt eerst droog aangebakken in een paar minuten en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd, zoals kip of vlees, kruiden en een groentemix, vaak gelardeerd met Parmezaanse kaas. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. (Bron: Wikipedia)

De ingrediënten van deze risotto met groenten en kip:

300 gram kipreepjes of -blokjes
500 gram risottorijst
1 liter kippenbouillon
1 ui
1 stengel bleekselderij
250 gram winterpeen
75 ml droge witte wijn
50 gram Parmesan
roomboter
zwarte peper
zout

De bereiding van deze risotto met groenten en kip:

1. Snipper de ui.

2. Maak de winterpeen schoon en snijd vervolgens in kleine blokjes.

3. Snijd de stengel bleekselderij ook in kleine blokjes.

4. Maak een liter kippenbouillon klaar (ik giet meestal kokend water uit de waterkoker in een maatbeker en voeg dan het bouillonblokje toe).

5. Schaaf de parmesan in grove snippers met behulp van een kaasschaaf of rasp.

6. Smelt in een hapjespan een klontje roomboter en bak hierin de blokjes kipfilet in zo’n 5 min goudbruin.

6. Schep de kip uit de pan en zet even weg.

7. Fruit in dezelfde pan de ui, winterpeen en bleekselderij 5 min.

8. Voeg de risottorijst toe en roer door zodat de korrels gaan glanzen.

9. Schenk dan de wijn erbij, zet het vuur lager en roer tot de wijn is opgenomen.

10. Voeg een soepopscheplepel warme bouillon toe en blijf roeren.

11. Herhaal dit tot je ongeveer 800 ml bouillon hebt gebruikt, voeg pas een nieuwe lepel toe als de bouillon bijna door de rijst is opgenomen. Blijf roeren anders bakt de rijst aan.

12. Proef de risotto na zo’n 15-20 minuten om te bepalen of hij gaar is. Zo niet nog even laten doorpruttelen terwijl je blijft roeren.

13. Voeg dan de gebakken kip toe en blijf roeren.

14. Roer een klontje roomboter en de helft van de Parmesan door de risotto en breng op smaak met (versgemalen) peper en zout.

15. Haal de pan van het vuur en laat de risotto met een deksel op de pan nog 5 minuten rusten.

16. Schep de risotto in (diepe) borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Ik hoor regelmatig dat mensen het ‘best lastig’ vinden om risotto te maken maar als je deze werkwijze volgt kan het bijna niet misgaan. Het gaat om doseren en blijven roeren oftewel: je moet erbij blijven. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie