Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

kaneelbroodjes met rozijnen foto

Kaneelbroodjes met rozijnen

Ik vind bakken echt een heerlijk ontspannen bezigheid. Deze kaneelbroodjes met rozijnen maakte ik op een thuiswerkdag, gewoon tussen de bedrijven door. ’s Ochtends vroeg maakte ik het deeg dat lekker lang mocht rijzen, tijdens de lunch kneedde ik het deeg nog eens door en maakt er broodjes van die weer verder mochten rijzen tot het eind van de middag. Toen was het nog een kwestie van afbakken en daarna: smullen! 

Ben je, net als ik, liefhebber van alles dat naar kaneel smaakt? Check dan ook eens het recept voor appel cinnamon rolls. Of de last minute roomboter kaneelkoekjes. Favoriet hier thuis!

Ingrediënten:

360 ml water
1 eetlepel gist
2 eetlepels suiker
2 eetlepels zachte boter (+ extra om mee te bestrijken)
1 theelepel zout
500 gram bloem (+ extra indien nodig)
twee handjes rozijnen
kaneelsuiker: meng 5 eetlepels suiker met een theelepel kaneel

De bereiding van deze kaneelbroodjes met rozijnen:

1. Doe het water in een beslagkom, los daar de suiker en gist in op en laat het zo’n 5 minuten staan totdat het licht begint te schuimen.

2. Voeg de boter, het zout en de bloem toe en kneed tot een soepel deeg (of laat de KitchenAid mixer het werk doen).

3. Voeg de rozijnen toe en kneed nog even door.

4. Als het deeg te dun blijft voeg je nog wat extra bloem toe, net zolang tot je een bal kunt vormen van het deeg maar die nog lekker zacht en soepel aanvoelt. Pas op dat je niet teveel extra bloem toevoegt.

5. Kneed het deeg een kwartiertje goed door en zet het dan weg onder een vochtige doek om te rijzen (circa 20 minuten).

6. Bekleed een bakblik met bakpapier.

7. Kneed het deeg nog even kort door en verdeel het dan in 15 bolletjes die je naast elkaar in het bakblik legt.

8. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met de zachte boter en bestrooi met de kaneelsuiker

9. Bedek weer met de vochtige theedoek en laat nog zo’n 40 minuten rijzen tot ze mooi aansluiten en omhoog gekomen zijn.

10. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

11. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak in 15 minuten de kaneelbroodjes mooi goudbruin en gaar.

12. Haal de kaneelbroodjes met rozijnen uit de oven en laat ze aan elkaar afkoelen.

Deze kaneelbroodjes met rozijnen zijn het allerlekkerst als ze nog een heel klein beetje warm zijn en de bovenkant nog licht krokant is. Houd er rekening mee dat ze in  no time allemaal opgegeten zijn 😉

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie