Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • Vive la France: over witte wijn, tartiflette, galette…
Vive la France: witte wijn, tartiflette, galette foto

Vive la France: over witte wijn, tartiflette, galette…

Regelmatig gaan wij op vakantie naar Frankrijk. In de winter naar de bergen om te skiën en in de zomer om lekker te wandelen en te ontspannen. En bij vakantie hoort uiteraard ook ‘good food’ en (voor de man) de nodige glazen witte wijn. In dit blog deel ik een aantal typisch Franse recepten met je om een instant vakantiegevoel te krijgen. Vive la France!

Nog even over die witte wijn. Het is niet dat ik het niet lust, hoewel het om af en toe een glaasje ging, maar ik ben erachter gekomen dat ik allergisch ben voor wijn… Dat ik dus volledig een soort van ontplof als het gaat om de slijmvliezen. En dat lieve mensen, is niet iets waar je vrolijk van wordt. Sindsdien dus geen wijn meer voor mij. Althans, niet in een glas. Ik gebruik het nog wel om mee te koken. De rest van die fles? Zoals ik zal zei; de man drinkt wel graag een glas witte wijn.

Vive la France: 3 recepten

Croque monsieur
Als je denkt dat je in Frankrijk een ‘gewone’ tosti krijgt zoals we die in Nederland kennen als je voor een croque monsieur gaat, kijk je raar op. Een croque monsieur bestaat namelijk uit twee (dikke) witte boterhammen besmeerd met mosterd en daartussen kaas, ham en daarbovenop nog een laag bechamelsaus en Gruyere of Emmentaler die gegratineerd wordt. Heerlijk!

Tartiflette
When in France you eat Tartiflette. Althans, dat had ik zo bedacht tijdens een vakantie twee jaar geleden. En dus kwam er toen tijdens onze eerste vakantieweek in de Haute Alpes, homemade Tartiflette met reblochon uit de Savoie op tafel. Smullen echt! Als je er een lekkere salade bij op tafel zet ben je eigenlijk klaar, maar je kunt het natuurlijk ook goed als bijgerecht serveren.

Galette
Wat doe je als je Sabine heet en op vakantie gaat naar Frankrijk, een goed uitgeruste keuken aantreft in je accommodatie en de supermarkten een goed assortiment aanbieden? Juist dan ga je lekker aan de kook en bak. Zo maakte ik tijdens diezelfde vakantie in de Savoie niet alleen tartiflette, maar ook een heerlijke galette met gekarameliseerde appeltjes.

En, ga jij nu de keuken in om in de Franse stemming te komen? Glaasje wijn erbij… Ben jij trouwens team rode wijn of team witte wijn? Of drink je liever rosé? 

 

(Dit blog betreft een samenwerking.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord