Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Havermoutkoekjes met rozijnen #recept
havermoutkoekjes met rozijnen foto

Havermoutkoekjes met rozijnen #recept

Koekjes bakken, ik hou ervan. Sowieso hou ik van bakken maar koekjes en cake zijn favoriet. Op een vroege vrijdagochtend vond ik het weer eens tijd voor koekjes en maakte ik deze havermoutkoekjes met rozijnen. Super lekker! Heerlijk krokant en vol van smaak. En super eenvoudig te maken ook nog eens. 

Havermout gebruik ik graag in de keuken. Je vindt dan ook de nodige havermout recepten hier op Pukster.nl. Wat dacht je van apple crumble met havermout en Amaretto rozijnen,  appeltaart havermout of havermout muffins? Wat koekjes betreft kun je ook voorlopig vooruit hoor. Check zeker even de last minute roomboter kaneelkoekjes, de bountybollen en brosse roomboter citroenkoekjes.

Dit heb je nodig:

60 gram roomboter
100 gram suiker
100 gram (licht)bruine basterdsuiker
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
200 gram bloem
130 gram havermout
1 zakje bakpoeder
snuf zout
twee handjes rozijnen

Zo maak je deze havermoutkoekjes met rozijnen

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed met je handen goed door een tot een bal deeg ontstaat.

3. Maak balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongballetje, druk ze iets plat en leg ze op de bakplaat.

6. Bak de havermoutkoekjes in 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

7. Laat de havermoutkoekjes met rozijnen afkoelen op een rooster. Ik gebruik altijd een kaasschaaf om ze van de bakplaat te verplaatsten naar het rooster.

Nadat deze heerlijke krokante havermoutkoekjes met rozijnen goed zijn afgekoeld kun je ze prima bewaren in een trommel. Hoewel ik je vermoed dat er weinig te bewaren valt eerlijk gezegd… 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

3 Comments

  • f.blokland@gmail.com'

    Florina

    1 maart 2021 at 14:22

    Hoi Sabine,
    Ik heb de koekjes meteen na het online gaan ervan gemaakt. Ze waren keihard, maar hartstikke lekker. Ik dacht: dat kan niet kloppen. Ik ben na twee keer herkansen nu een ultiem recept rijker: 1) Ik laat ze minder lang in de oven (14 minuten is meer dan lang genoeg, dan zijn ze tenminste chewy van binnen en gewoon knapperig van buiten). 2) Ik doe niet een heel zakje (!) bakpoeder erin maar 7 gram (een half zakje, méér dan genoeg). En voor mijn eigen geliefde smaak van wat kruidig, doe ik er een theelepel kaneel in. Eventueel nog wat gemberpoeder en snuf nootmuskaat. En ook in een brownievorm als koek en dan in stukken breken zoals bij speculaas of vooraf vierkanten erin kerven waarop je na het bakken de blokjes kan afbreken, werkt geweldig. Kortom: het is gewoon een heerlijk recept!
    Dank je wel!

    Beantwoorden
    • Pukster

      1 maart 2021 at 14:48

      Keihard ligt een beetje aan de oven maar ze komen inderdaad in de buurt van cantuccini. Ik hou ervan haha. Maar zoals je ziet: lekker naar eigen inzicht en smaak aanpassen kan allemaal. Geniet ervan!

      Beantwoorden
      • f.blokland@gmail.com'

        Florina

        2 maart 2021 at 09:57

        Doe ik! De laatste variant van zondag is het deeg uitrollen op een bbq-mat en hup de oven in. Daarna als blokjes gesneden en cadeau gegeven in een papieren zakje. Ik hoorde vanmorgen dat ze al op waren 😀

        Beantwoorden

Geef een reactie