Apple crumble komt hier regelmatig op tafel. De ene keer in een wat gezondere versie als ontbijt en de andere keer als toetje. Dit keer ontbrak het bolletje roomijs dat het nóg lekkerder maakt. Of als je echt alles er op en aan wil, dan ook nog met een toef slagroom.
Het is ook een ideaal dessert als je eters krijgt omdat je het van tevoren al helemaal kunt voorbereiden en terwijl je aan tafel gaat voor het hoofdgerecht schuif je de schaal in de oven. Je laat ‘m even wat afkoelen terwijl je de tafel afruimt en koffie zet voor de liefhebbers. En dan is het dus serieus smullen van die nog warme crumble met dat koude bolletje ijs.
Ingrediënten voor deze apple crumble:
6 Elstar appels in blokjes
2 handjes rozijnen
3 eetlepels Amaretto
2 theelepels kaneel
50 gram havermout
125 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter
snufje zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Laat de rozijnen wellen in de Amaretto.
3. Doe de havermout, basterdsuiker, boter, het zelfrijzend bakmeel een een snufje zout in een beslagkom en meng met een vork tot een egaal kruimeldeeg.
4. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef.
5. Meng de appelblokjes met de kaneel en Amaretto-rozijnen en doe het mengsel in een (niet te grote) ovenschaal.
6. Verdeel nu het kruimeldeeg erover en zet de apple crumble in de oven gedurende zo’n 2o minuten, tot de appel zacht is en het deeg goudbruin.
Ik welde dit keer de rozijnen in Amaratto maar Strohrum is ook goddelijk! Als ik heel eerlijk ben misschien wel het allerlekkerst.