Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

6x recepten voor de kerstbrunch

Voor je het weet is het zover: Kerstmis! De feestdagen die voor veel mensen gelijk staan aan veel en lekker eten. Om het allemaal iets minder heftig te maken, kun je ontbijt en lunch combineren in een lekkere kerstbrunch. Scheelt toch weer een maaltijd en calorieën… Hieronder deel ik zes recepten met je die het samen heel goed doen op tafel. Kijk je mee?

Je kunt alles zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook vragen of iedereen die komt een recept voor zijn/haar rekening wil nemen. Zorg voor een mooi gedekte tafel met tafellinnen, servetten, kaarsjes, dennengroen enzovoort en je zult zien dat die kerstbrunch zomaar een paar uur kan duren. Op de achtergrond een fijne playlist… Gezellig toch?! Misschien nog een bordspelletje en een kop koffie of thee na afloop en je hebt een heerlijke invulling voor een van de kerstdagen.

6 recepten voor de kerstbrunch foto

Kerstbrunch: 6 recepten

1. Ontbijtglaasjes met kwark, granola en rode besjes
Door de prachtige kleur een echte eye catcher op tafel tijdens de kerstbrunch en ook nog eens gezond. Want tussen al het lekkers dat voorbij komt tijdens de feestdagen, en de neiging heeft op je heupen te blijven plakken, is zo’n lekker glaasje een fijne afwisseling. En zo zorg je ook dat er voor ieder wat wils op tafel staat.

2. December granola met koekkruiden
Uiteraard kun je in het recept hierboven kant-en-klare granola kiezen, maar zelfgemaakt is nog net even lekkerder. Zet er een kwark, skyr of Griekse yoghurt bij en een fruitsalade en iedereen kan naar wens zijn kommetje samenstellen. Mocht er granola overblijven, dan kun je het de volgende dag bij het kerstontbijt opnieuw op tafel zetten.

3. Mini stolletjes met amandelspijs
Als er iets niet mag ontbreken tijdens een kerstbrunch, dan is het wel kerstbrood. In plaats van een grote stol, zijn deze mini stolletjes superleuk om in een mandje op tafel te zetten. Het oog wil ook wat tenslotte… Een roomboter kerstklokje of roomboterkrullen zet je ernaast voor de liefhebbers.

4. Een ei hoort erbij: gevuld eitje
Lekker ‘oldskool’ maar nog altijd een allemansvriend: een gevuld eitje. Vroeger stonden ze bij iedere feestje of tijdens een verjaardag op tafel toch? Dus waarom niet tijdens de kerstbrunch! Ik vond op Boodschappen.nl een mooi basisrecept en allerlei variaties. Uiteraard kun je zelf ook je eigen versie maken, maar een mooi bord vol met gevulde eitjes in allerlei smaken is natuurlijk extra feestelijk. Zeker als je voor de garnering met rood (tomaat, paprika…) en groen (bieslook, peterselie…) werkt. Lekker kerstig.

5. Quiche met ham, prei en geitenkaas
Iets warms is ook altijd fijn tijdens een brunch en een quiche is ook alweer zo’n allemansvriend. Met de kant-en-klare degen van Tante Fanny staat een quiche ook nog eens in een handomdraai in de oven. Ook hier kun je weer kiezen voor variatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een quiche met zalm en spinazie of quiche met kip, courgette, tomaatjes en kaas?

6. Tortilla egg rolls
Wat er gebeurt als je een omelet combineert met een tortilla? Dan ontstaan er heerlijke tortilla egg rolls! Als je er dan ook nog wat lekkere ingrediënten aan toevoegt, wordt het geheel nóg lekkerder. Ik koos voor de combinatie pesto arrabiate, gerookte zalm en lente-ui maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Combineer bijvoorbeeld groene pesto met stukjes ham en plakjes champignon. Of wat dacht je van gerookte kip, doperwten en tomatenpuree. Het werkt een beetje zoals bij frittata’s; daar kun je ook alle kanten mee op.

Ga jij dit jaar voor een kerstbrunch? En heb ik je zo dan aan wat inspiratie geholpen? Ik ben heel benieuwd. Laat je het weten in een reactie? Vind ik leuk! Fijne feestdagen vast. 

 

(Dit artikel betreft een samenwerking en bevat een gesponsorde link.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie