Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

december granola foto

December granola met koekkruiden

Ontbijt is denk ik mijn meest favoriete eetmoment van de dag. Negen van de tien keer ontbijt ik met een kommetje yoghurt met daarin wat fruit, noten en dadel bijvoorbeeld. En als er granola is dan vervang ik die laatste twee dus met wat van dat lekkere goedje. Ik maak dan ook regelmatig een flinke pot en dit keer werd het december granola met koekkruiden. 

In het recept tref je geen gedroogd fruit aan maar dat kun je zeker toevoegen. Voeg dan het liefst vlak voor gebruik toe, om te voorkomen dat je granola taai wordt. Juist die crunchy bite is zo lekker aan granola. Wat gedroogd fruit betreft kun je denken aan stukjes abrikoos, vijg of dadel maar ook rozijnen of gedroogde cranberry’s zijn heerlijk. Voor de feestdagen zijn cranberry’s natuurlijk extra leuk.

Ingrediënten:

250 gram havermoutvlokken
50 gram rauwe hazelnoten
50 gram rauwe walnoten
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoenpitten
50 gram gemalen kokos
50 gram sesamzaad
2 eetlepels koekkruiden
100 ml ahornsiroop

Zo maak je deze december granola:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Schep de havermout, noten, pitten, kokos, sesamzaadjes, koekkruiden en ahornsiroop in een kom door elkaar.

3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat. en schuif deze in het midden van de oven.

4. Rooster de december granola in zo’n 20 minuten goudbruin en krokant. Schep tussendoor een of twee keer het mengsel goed om, zodat de granola gelijkmatig kleurt.

5. Laat de granola afkoelen op de bakplaat en schep dan in een mooie pot of trommel.

Super lekker spul deze december granola! En tijdens de feestdagen mag het niet ontbreken op de ontbijttafel natuurlijk. Knoop een mooi (kerst)lint om een glazen pot en zet ‘m naast wat kommetjes yoghurt op tafel. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie