Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Mini stolletjes met amandelspijs foto

Mini stolletjes met amandelspijs

Liefhebber van zo’n goed gevulde stol met Kerstmis of Pasen? Dan is dit recept echt iets voor jou! Mini stolletjes met amandelspijs uit jouw eigen oven. Of je ze nu inzet als kerststol, paasstol of gewoon op een ander willekeurig moment, verser en lekkerder wordt het niet snel hoor.

Mochten 10 stuks net even teveel van het goede zijn. Laat dan stap 15 even voor wat het is en vries de mini stolletjes in. Als je ze er weer uithaalt op een later moment, laat je ze goed ontdooien en voer je stap 15 alsnog uit. Of niet. Kan ook zonder. Qua vulling kun je naar hartelust variëren. Of je nu gaat voor uitsluitende rozijnen of een mix van allerlei gedroogd fruit.

Ingrediënten voor 10 stuks:

360 ml water
1 eetlepel gist
2 eetlepels suiker
2 eetlepels zachte boter (+ extra om mee te bestrijken)
1 theelepel zout
500 gram bloem (+ extra indien nodig)
twee handjes gedroogd fruit: rozijnen, cranberry’s, vijgen, abrikozen (eventueel geweld in Stroh rum)
300 gram amandelspijs
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker
poedersuiker

De bereiding van deze mini stolletjes met amandelspijs:

1. Doe het water in een beslagkom, los daar de suiker en gist in op en laat het zo’n 5 minuten staan totdat het licht begint te schuimen.

2. Voeg de boter, het zout, de koek- en speculaaskruiden, vanillesuiker en de bloem toe en kneed tot een soepel deeg (of laat de KitchenAid mixer het werk doen).

3. Voeg het gedroogde fruit toe en kneed nog even door.

4. Als het deeg te dun blijft voeg je nog wat extra bloem toe, net zolang tot je een bal kunt vormen van het deeg die nog lekker zacht en soepel aanvoelt. Pas op dat je niet teveel extra bloem toevoegt.

5. Kneed het deeg een kwartiertje goed door en zet het dan weg onder een vochtige doek om te rijzen (circa 20 minuten).

6. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en maak het amandelspijs met een vork los. Is het te droog? Een klein scheutje water doet wonderen.

7. Kneed het deeg nog even kort door en verdeel het dan in 10 bolletjes.

8. Rol de bolletjes een voor een uit tot een dikte van zo’n 1,5 centimeter.

9. Vorm met je handen 10 keer een klein ‘worstje’ van het amandelspijs en leg op ieder stukje deeg amandelspijs.

10. Vouw de ene helft van het deeg over het spijs heen naar de ander kant, zodat de stolvorm ontstaat, en duw de randen van het deeg tegen elkaar aan.

11. Bedek weer met de vochtige theedoek en laat de mini stolletjes nog zo’n 40 minuten rijzen tot ze mooi omhoog gekomen zijn.

12. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

13. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten de mini stolletjes mooi goudbruin en gaar.

14. Haal de bakplaat uit de oven en laat de stolletjes afkoelen op een rooster.

15. Smelt een klontje roomboter, bestrijk (met een kwast) de stolletjes ermee en bestrooi dan met poedersuiker.

Uiteraard ben ik heel benieuwd of je zelf mini stolletjes met amandelspijs gaat bakken. Laat je het me weten? Vind ik leuk! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie