De kerstversiering was de winkels nog niet uit, of de schappen lagen alweer vol met paaseitjes. In januari ja. Hoewel ik er een beetje om moet grinniken, vraag ik me af: is het jou te vroeg of kunnen ze niet vroeg genoeg in de winkels liggen?
Chocolade paaseitjes zijn, net als kruidnoten, een lekkernij waar sommigen van ons intens gelukkig van kunnen worden en ze dus het liefst het hele jaar door in de winkels zien liggen. Anderen zien ze liever alleen rond de feestdagen waar het om gaat.
Paaseitjes: waar komen ze vandaan?
Geen Pasen zonder chocolade paaseitjes, toch? Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Laten we beginnen bij de oorsprong van Pasen zelf. Volgens de Bijbel, werd Jezus Christus op de derde dag na zijn kruisiging opgewekt uit de dood. Dit wordt gevierd als de Opstanding van Jezus, en het is de basis van Pasen als religieuze feestdag.
Maar hoe komt het nu dat we chocolade paaseitjes eten tijdens Pasen? Het lijkt een combinatie van religieuze en culturele tradities te zijn. In de middeleeuwen, verboden de Rooms-Katholieke Kerk de consumptie van vlees tijdens de vastentijd voor Pasen. Om de vastentijd te verbreken, begonnen mensen chocolade te eten als vervanging voor vlees en zo begon de traditie van het eten van chocolade tijdens Pasen. Maar hoe zijn we van chocolade in een stuk tot chocolade paaseitjes gekomen? Dat hebben we te danken aan de creativiteit van chocoladefabrikanten. In de 19e eeuw begonnen chocoladefabrikanten met het maken van chocolade in de vorm van eieren. Dit was de perfecte vorm voor Pasen, aangezien eieren al eeuwenlang worden geassocieerd met Pasen. En zo werden chocolade paaseieren geboren!
Later werden de (saaie) eitjes van witte, pure of melkchocolade nog verder opgeleukt door ze te vullen met allerlei lekkers zoals nootjes, marshmallows, karamel en ga zo maar door. Je kunt het inmiddels zo gek niet bedenken qua smaak, of er is wel een eitje te vinden met die smaak. Tegenwoordig zijn chocolade paaseitjes een onlosmakelijk onderdeel van Pasen en we kunnen ons een Pasen zonder paaseitjes niet voorstellen. Voor kinderen is een uitgebreide speurtocht door de tuin of in het bos naar, liefst zoveel mogelijk, paaseieren een groot feest.
Lekkere paasrecepten
Bakken voor Pasen: snelle paaskoekjes
Bij Pasen hoort (meestal) een uitgebreid paasontbijt of een gezellige paasbrunch. Maar soms is zo’n lang weekend ook heerlijk om vooral geen plannen te maken en lekker te luieren. Mocht je dan toch ineens trek hebben in iets lekkers of er komt spontaan visite langs, dan zijn deze snelle paaskoekjes een uitkomst.
Lekkers voor Pasen: bladerdeeghapjes met tonijn
Komend weekend is het zover: Pasen! Uiteraard mogen eieren in allerlei soorten en bereidingen niet ontbreken. Chocolade paaseitjes ook niet trouwens ;-). Maar wat dacht je van vis? Niet alleen kun je bijvoorbeeld gerookte zalm toevoegen aan je roerei (heerlijk!) maar er kan nog veel meer. Zoals deze bladerdeeghapjes, een lekkere makreelsalade, pittige tonijnsalade of zalmsalade. Allemaal recepten met vis uit blik dus je pakt het zo uit je voorraadkast. Ideaal.
Als je op zoek bent naar een geschikt bakseltje om tijdens de paasdagen op tafel te zetten; stop maar met zoeken. Deze brownies met paaseitjes maak je redelijk snel en zijn waarschijnlijk ook net zo snel op. Heerlijk voor bij een high tea of als dessert met een bolletje ijs ernaast.
In het weekend komt er hier regelmatig een groot dienblad vol lekkers op tafel als avondmaaltijd. Daar staan dan dingen op als falafel, gerookte zalm, wortels, komkommer én verse eiersalade. Turks brood erbij en smullen maar!