Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

onze boerderij foto

Onze boerderij (en nu zelf) | Yvon Jaspers

Wist je dat Yvon Jaspers na al die jaren Boer zoekt vrouw een jaar lang zelf een boerderij heeft gerund? Dat deed ze niet alleen maar ze kreeg hulp van allerlei bevriende (Bzv)boeren. Met de oogst die de boerderij opleverde ging ze de keuken in en maakte ze de recepten voor het boek Onze boerderij. Ik mocht het reviewen, lees je mee?  

Na ruim achttien jaar tv-programma’s maken over het boeren leven, is het voor Yvon de hoogste tijd om zelf boerin te worden. Met hulp van bevriende (Bzv-)boeren gaat ze aan de slag op het landje van haar biologische buurboer Gijsbert, waar jerseykoe Suus en zelf uitgebroede kuikens al lekker rondscharrelen. Drie ondeugende varkens woelen de zware kleigrond om tot vruchtbare akkers waar Yvon probeert een staalkaart van de Nederlandse landbouw te maken. Piepers, bieten, tarwe, mais en een kas vol tomaten. Alles om het voedselsysteem te begrijpen. Daar waar televisie ophoudt, gaat dit boek verder. De (onverwacht) geweldige oogst krijgt een nieuw leven in de keuken. (Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Onze boerderij (en nu zelf)

onze boerderij omslagHet boek van Yvon bevat meer dan 60 recepten van typisch Hollandse gewassen. Deze recepten zijn na een voorwoord van Yvon onderverdeeld in de hoofdstukken Oogstmaaltijden, Kleurrijk comfortfood, Familiefavorieten, Met z’n allen aan tafel, Buiten rond ’t vuur, Zo eenvoudig en Om uit te delen. Achterin het boek vind je nog een handige receptenindex, een register en een dankwoord. Behalve foto’s van de gerechten, vind je door het hele boek sfeerbeelden die een goede indruk geven van het boerderijleven dat Yvon leidde. Een aanrader voor je boekenplank 0f -kast!

Over Yvon Jaspers

We kennen Yvon Jaspers allemaal wel van Boer zoekt vrouw (heerlijk programma!), maar wist je dat Yvon ooit begon als presentator van kinderprogramma’s als Het Klokhuis en ZigZag? Misschien heb je Knofje ook wel gezien, waarin Yvon speelt. Daarnaast is ze al twintig jaar actief al ambassadeur van het Ronal Mcdonals Kinderfonds, waarvoor ze het kookboek  Spaghetti aan het plafond maakte. Ze schreef ook columns voor tijdschriften en de kinderboekenserie Ties & Trijntje. Eerder reviewde ik al eens een boek van Yvon: De keukentafel van het Noorden.

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Onze boerderij (en nu zelf) een shortlist met de lekkerste recepten. Dit is mijn top 10:

1. Bietensalade met zelfgemaakte verse kaas en tuinbonenpuree
2. Sticky gehaktballetjes in barbecuesaus met hutspot
3. Zuurkool-gehaktschotel onder een pureedakje
4. Hartige bosui-pannenkoeken
5. Hollandse hamburger met uitsmijter, Amsterdamse uien, piccalilly en botersla
6. Superknapperige geplette aardappels uit de oven met kruidenolie
7. Snijbonenstamppot met tuinkers, oude kaas en crème fraîche
8. Crunchy plaat-appeltaart met marsepein en tijm
9. Speculaas-boterkoek
10. Worteltjestaart met boerenjongens

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kook- en bakboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie