Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Manis foto

Manis: bakken met een Indische twist | Francis Kuijk

Bakkers klaar? Bakken maar! Een kreet die je als het goed is direct herkent van Heel Holland Bakt en als je fan van het eerste uur bent, weet je ook direct wie Francis Kuijk is. Eerder mocht ik al haar andere boeken reviewen en ook dit keer werd er een exemplaar van haar nieuwste boek gebracht: Manis. Bij het maken van het gebruikelijke lijstje favorieten, was er echt sprake van keuzestress… 

Wie aan Francis Kuijk denkt, denkt aan de Indische keuken of aan Heel Holland Bakt. Manis verenigt beide en is het ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen. Na Basisboek Indonesisch en Bersama dompelt Francis je onder in feestelijke taarten, koek en cakejes, snoep en snacks. Naast de overbekende spekkoek, die uiteraard ook in Manis (in drie smaakvarianten) niet mag ontbreken, biedt de Indische keuken zoveel meer aan zoete zaligheden. Maak winko-babat, een koek van kleefrijstemeel met een knapperige bovenkant en een zachte onderkant of pandan-zoenen. Serveer kue putu maan, overheerlijke noodlenestjes met een rijke gula djawasaus, of trakteer je gasten op een cheesecake met koenier en kaffirlimoen. Stap voor stap legt Francis je de technieken uit en geeft goede informatie over specifieke ingrediënten. Met Manis heb je een bijzonder bakboek in handen en schotel je jezelf, je vrienden en familie traditionele én moderne Indische taarten, koekjes, cakes en snacks voor. (Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Manis

Manis omslagHet boek telt een dikke 208 pagina’s, gevuld met goddelijke Indische bakrecepten, waarvan het water je direct in de mond loopt. Na een inhoudsopgave en een voorwoord, krijg je nog wat handige tips, basisrecepten en technieken die van pas komen wanneer je aan de slag gaat met de recepten uit het boek. Daarna volgen de hoofdstukken Cake & Cakejes, Koek & Koekjes, Snacks, Snoep en Desserts & Feestelijke lekkernijen. Achterin het boek vind je nog een handige receptenindex, een register en een dankwoord.

Over Francis Kuijk:

Francis Kijk werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze (online) workshops en bootcamps waarin de Indische keuken centraal staat. In 2019 presenteerde ze Makan mee met MAX! en verscheen het succesvolle Basisboek Indonesisch en in 2020 Bersama.

“De kleurrijke bakrecepten spatten van de pagina’s. Het is Francis weer gelukt: een uniek én toegankelijk boek over de Indische keuken.” – Foodies Magazine. 

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Manis weer een shortlist met lekkere bakrecepten. Dit is mijn top 10:

1. Rotikukus vanila cokelat | gestoomde vanille-chocoladecake
2. Bika ambon | honingraatcake
3. Kue putu aya tulband | gestoomde kokostulband
4. Spekkoek crumble brownie
5. Wingko babat | fudgy kokoskoek
6. Gula kelapa babka
7. Rozenstroop marshmallows
8. Ting ting jahe wijen | gember-sesamkaramel
9. Kokos-tartelettes met ananas

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kook- en bakboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie