Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Bersama Francis Kuijk foto

Bersama | Francis Kuijk

Vorig jaar mocht ik al het Basisboek Indonesisch van Francis reviewen. Dit nieuwe boek gaat verder waar het vorige boek stopte en heeft een persoonlijke touch gekregen. Francis deelt behalve talloze heerlijke recepten ook mooie verhalen over haar leven, wat samen tot een bijzonder kookboek heeft geleid. 

Bersama is niet zomaar een bundeling van Indische recepten. Het vertelt ook het verhaal van de Indische (familie)keuken van Francis Kijk. De ruim 90 recepten zijn er vooral om te delen: om door te geven aan een nieuwe generatie of samen te bereiden in de keuken en zeker om samen op te eten; met familie en vrienden aan tafel of, soms, nonchalant op de bank met een geurende kom laksa ayam (kokos-kippensoep) in de hand.  (Bron: omslag)

Wat je kunt verwachten van Bersama

Bersama Francis Kuijk omslagBersama telt maar liefst 272 pagina’s vol met heerlijke Indische recepten, prachtige foto’s, afgewisseld met fijne verhalen van Francis. Na een voorwoord en persoonlijke inleiding van Francis over hoe ze haar dromen waarmaakte, vind je de hoofdstukken Kruiden & Specerijen, Ingrediënten, Handig om te weten, De vegetarische optie, In een kom, Vlees & vis, Tempé, tahoe, ei & groenten, Gerechtjes voor erbij, Comfort food, Kue tampah, Zin in zoet en Zin in hartigAchterin het boek vind je nog een handige receptenindex, een register en een dankwoord. Een boek dat meer bevat dan alleen maar recepten. Francis maakt je deel van haar leven door de verhalen die ze vertelt.

Over Francis Kuijk

We kennen de Nederlands-Australische Francis met Indische roots vooral van Heel Holland Bak waaraan ze in 2016 meedeed. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s door het hele land, waarin de Indische keuken centraal staat. In 2017 verscheen haar eerste kookboek Francis Bakt & Kookt THUIS en ze is de laatste drie seizoenen een van de vaste gastchefs geweest in de keuken bij het TV programma Tijd Voor Max.​ Vorig jaar kwam het Basisboek Indonesisch uit, dat ik ook mocht reviewen.

Banner Bersama

Mijn favorieten

Ik noteer tijdens het doorbladeren van een nieuw kookboek, meestal gelijk 10 recepten waar ik mee aan de slag wil en/of er ronduit heerlijk uit vind zien. Ook dit keer heb ik weer een mooi lijstje gemaakt:
1. Laksa ayam – Kokos-kippensoep
2. Laksa udang – Garnalensoep
3. Sambal goreng daging sapi kentang – Pittig rundvlees met aardappeltjes
4. Mie goreng udon – Gebakken udonnoedels
5. Ayam geprek – Gestampte crispy kip
6. Es spekkoek adonan – Spekkoek-cookiedoughijs
7. Kue lidah kucing – Kattentongen
8. Kue semprong – Rijstwafels
9. Bala bala mie – Bamiballen
10. Martabak ayam udang – Martabak met kip & garnalen

Als je liefhebber bent van de Indische keuken dan is dit boek zeker iets voor jou. In ieder ander geval ook trouwens want er staan zóveel lekkere recepten in. Genieten!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie