Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

3x basisboek indonesisch koken

Basisboek Indonesisch | Francis Kuijk

Hoewel ik de Indonesische keuken heerlijk vind, maak ik eigenlijk nooit zelf Indonesische gerechten. Vorig jaar deelde collega Joke hier wel al eens twee recepten voor sambal goreng boontjes en frikadel djagung. Als ik heel eerlijk ben, schrik ik altijd een beetje terug van de grote hoeveelheid ingrediënten die vaak wordt gebruikt, met namen die ik niet allemaal gelijk kan thuisbrengen. Gaat het Basisboek Indonesisch daar verandering in brengen? 

De Nederlands-Australische Francis Kijk heeft Indonesische roots en werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s door het hele land, waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat. Ze is wekelijks te zijn als huischef bij Brabants Bont op Omroep Brabant. In 2017 verscheen haar eerste kookboek (Bron: boekomslag) 

Wat je kunt verwachten van het Basisboek Indonesisch

Basisboek Indonesisch_3DHet dikke boek telt maar liefst 329 pagina’s en is, na een voorwoord van Norman Musa (bekroond chef-kok), onderverdeeld in de hoofdstukken Kruiden & specerijen, Ingrediënten, Bijzonder keukengerei, Feest, Soepen & sajoers, Vlees, vis en schaaldieren, Rijst, noedels & bijgerechten, Eieren & groenten, Sausjes & strooisels, Zoet en Hartig. Tot slot is er nog een recepten register achterin het boek te vinden.

In het Basisboek Indonesisch vind je 130 recepten die je stap voor stap uitleggen hoe de bereiding van al dat lekkers in zijn werk gaat. Kleine waarschuwing; door de prachtige foto’s loopt het water je onmiddellijk in de mond. Of het nu om vlees, vis of vegetarisch of zoetigheid gaat, er is keuze genoeg.

Mijn favorieten uit het boek:

Het spreekt voor zich dat ik tijdens het bladeren door kookboeken regelmatig denk “Dat ga ik maken! En die! En deze ook!”. Dit keer was niet anders en heb ik weer een lijstje favorieten genoteerd met soms de meest prachtige namen:

1. Soto ayam
2. Semur daging sapi (smoor van rundvlees)
3. Sambal goreng udang – sambal goreng garnalen (pittige garnalen met kokos)
4. Ikan mangut (vis in extra pittige kokossaus)
5. Sambal kentang goreng (hete frietstick)
6. Acar campur – Atjar tjampoer (zoetzure groenten)
7. Spekkoek rum kasmis – Moskovisch spekkoek (rumrozijnen)
8. Kue mangkok (gestoomde kokoscupcakes)
9. Pisang goreng cerutu (gebakken banaansigaren)
10. Risolles

Binnenkort toch maar eens een bezoek aan de plaatselijke toko brengen om de nodige inkopen te doen. En dan nog het lastigste; kiezen wat ik dan als eerste ga maken. 

Titel: Basisboek Indonesisch
Auteur: Francis Kuijk
Uitgever: Good Cook
Prijs: € 30,95

Koop bij bol.com

Ben je net als ik dol op mooie kookboeken? Lees dan ook eens mijn kijk op Suqar, Time of Vegan 100

paleo magazine

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord