Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • White chocolate cheesecake met speculaasbodem
White chocolate cheesecake met speculaasbodem

White chocolate cheesecake met speculaasbodem

Witte chocolade is heerlijk als ingrediënt voor allerlei baksels. Bijvoorbeeld voor deze goddelijke white chocolate cheesecake met speculaasbodem. Rond Sinterklaas maak ik de bodem van kruidnoten en voeg ik nog extra kruidnoten toe in het beslag. En zo is er nog veel meer te variëren. Hoe dan ook een super lekkere cheesecake! 

Cheesecake is a sweet dish consisting of one or more layers. The main, and thickest layer, consists of a mixture of soft, fresh cheese (typically cream cheese or ricotta), eggs, and sugar; if there is a bottom layer it often consists of a crust or base made from crushed cookies (or digestive biscuit), graham crackers, pastry, or sponge cake. It may be baked or unbaked (usually refrigerated). Cheesecake is usually sweetened with sugar and may be flavored or topped with fruit, whipped cream, nuts, fruit sauce, and/or chocolate syrup. Cheesecake can be prepared in many flavors, such as strawberry, pumpkin, key lime, chestnut, or toffee.

Kort vertaald zegt Wikipedia dus dat onderstaand recept inderdaad het juiste is voor een cheesecake. Dat niet iedere cheesecake gebakken hoeft te worden, er bestaan ook varianten die opstijven in de koelkast. En dat je kunt variëren met het soort koelbodem en er naar wens nog een topping op kunt aanbrengen.

Ingrediënten voor deze white chocolate cheesecake met speculaasbodem:

200 gram speculaasjes
100 gram roomboter, gesmolten
450 gram zachte roomkaas (Monchou)
4 eieren
merg van 1 vanillepeul
250 gram witte chocolade
250 gram crème fraîche

Bereiding van deze white chocolate cheesecake met speculaasbodem:

1. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier.

2. Doe de speculaasjes in een stevige zak en sluit deze goed af. Rol er met de keukenrol overheen totdat een fijn kruimelmeel is ontstaan en doe dit in een kom.

3. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer door totdat alle kruimels de boter hebben opgenomen.

4. Bekleed met dit kruimelmengsel de bodem van je springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en zet weg in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 150 graden.

6. Breek de witte chocolade in stukjes en laat dit au bain marie smelten.

7. Doe de roomkaas in een grote kom en mix deze glad en romig. Voeg het merg van de vanilleboon toe en voeg vervolgens één voor één alle eieren toe terwijl je tussendoor steeds mixt.

8. Voeg de crème fraîche toe aan de gesmolten witte chocolade en roer tot een glad mengsel.

9. Voeg dit chocolademengsel toe aan het roomkaasmengsel en mix nog een keer door tot een glad geheel.

10. Haal de springvorm uit de koelkast en giet het beslag erin. Tik een paar keer met de springvorm op het keukenblad om eventuele luchtbellen eruit te slaan.

11. Bak de cheesecake in zo’n 50 minuten gaar. De buitenkant moet stevig aanvoelen, de binnenkant daarentegen mag nog wiebelig zijn.

12. Laat de white chocolate cheesecake volledig afkoelen op het aanrecht en laat vervolgens het liefst een nacht maar minimaal 2 uur verder afkoelen en stevig worden in de koelkast.

In de periode van kruidnoten gebruik ik deze vaak voor de bodem en verwerk ik ze door het beslag. Zo wordt deze white chocolate cheesecake in een handomdraai een heerlijke taart voor de Sinterklaasperiode.

Snijd niet te grote punten want deze white chocolate cheesecake is echt super machtig. Doet het ook heel goed als dessert met een bolletje roomijs ernaast kan ik uit ervaring vertellen. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

5 Comments

Geef een reactie