Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Bewust eten: wat stop je in je mond en wat niet?

Bewust eten: wat stop je in je mond en wat niet?

Vraag je jezelf wel eens af óf je wel echt trek hebt in die traktatie van je jarige collega? Of dat koekje bij de thee dat standaard op je schoteltje wordt gelegd? Stop je alles gedachteloos in je mond of ben je meer van bewust eten? Dat eerste deed ik jarenlang totdat wij ons voedingspatroon omgooiden. 

Na een periode van ‘streng’ opletten, en daardoor afvallen, konden we de teugels wat laten vieren. Sindsdien stop ik niet meer zomaar alles gedachteloos in mijn mond, maar kies ik bewust voor dat stuk chocola of bakje chips op momenten dat ik daar trek in heb. En zeg ik dus ook net zo makkelijk nee als er een stuk taart wordt aangeboden.

Bewust eten volgens mij

Ik verbaas me altijd over mensen die het zonde vinden om eten weg te gooien. En dan heb ik het niet over een kliekje van de avondmaaltijd, maar over eten dat je meestal zo op je heupen kunt plakken. Wat is er erger? Het in de prullenbak gooien of ‘in jezelf’ terwijl dat helemaal niet goed voor je is en ervoor zorgt dat je niet blij wordt van je spiegelbeeld… Dit bedenk ik me altijd op het moment dat ik twijfel of ik iets wel of niet zal eten. En smaakt het me niet? Dan stop ik met eten terwijl ik het vroeger dan gewoon maar opat. En keuzes maken: kies ik voor een patatje vanavond? Dan niet ook nog ijs/chips/koek/chocola. Klinkt best logisch toch? Daarnaast vind ik het belangrijk zoveel mogelijk zelf te maken, zonder pakjes en zakjes.

Bewust eten in de praktijk?

Hoe dat bewust eten er in de dagelijkse praktijk uitziet bij ons? Eten we thuis shoarma, dan maak ik dat zelf. Van kipfilet of kalkoen met paprika en rode ui. De knoflooksaus maak ik ook zelf en bestaat voor een groot deel uit Griekse yoghurt. En bij die shoarma staat er standaard een flinke portie rauwkost op tafel. Koekjes? Die koop ik zelden nog, ik bak ze liever zelf. Vooral omdat dat vele malen lekkerder is én omdat ik er dan eerst moeite voor moet doen. Toetjes? Doe ik al jaren niet meer aan. Behalve als we eters op bezoek krijgen, dan maak ik een extra lekker toetje en ik geniet daar dan ook echt van. Iets lekkers bij de koffie/thee ’s avonds? Vroeger ging er dan een half pak koek doorheen. Nu is dat een paar blokjes extra pure chocolade (iets wat ik vroeger niet kon waarderen overigens). Zomaar wat voorbeelden om je een idee te geven.

En ja, ook ik heb wel eens periodes dat ik toch weer gedachteloos dingen in mijn mond stop. Maar nooit lang. Ergens is er altijd weer een moment dat ik er klaar mee ben en verder ga met bewust eten. Hoe doe jij dat? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie