Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • 10x Waarom wintersport zo leuk is (ook voor koukleumen)
10x Waarom wintersport zo leuk is (ook voor koukleumen)

10x Waarom wintersport zo leuk is (ook voor koukleumen)

Er is nog ergens een dia (ja zo oud ben ik) van mij terwijl ik een schone luier krijg in de Oostenrijkse sneeuw. Weet je gelijk hoe lang ik al op wintersport ga: ik ben er mee opgegroeid. Ik werd groter en kreeg skiles, en nog meer skiles en bleef vooral ieder jaar op wintersport gaan. En ja, ook ik ben best een koukleum. 

Nog nooit op wintersport geweest omdat je kou en sneeuw heel iets haat? Het is een veelgehoord vooroordeel over deze sportieve vakantie. Ik moet toegeven dat bij temperaturen van -15 en lager de lol er voor mij ook wel wat vanaf gaat maar dat zijn uitzonderingen. Voor de leerplicht ons gezin binnentrad gingen de man en ik liefst drie keer per seizoen richting bergen.  Mocht je twijfelen om de stap toch ook eens te wagen; lees verder als je wilt weten waarom ik zo graag ga skiën.

10x waarom ik graag op wintersport ga:

1. Skiën! Vanzelfsprekend omdat skiën superleuk is om te doen. En iedereen kan het op zijn eigen niveau doen, ook al ga je met een groep. De man hier skiet bijvoorbeeld onwijs goed (en hard) en wil altijd de eerste en de laatste lift hebben. Ik ben een mooi-weer-skiër, draai liefst ontspannen mijn bochten en blijf bij rotweer lekker binnen met een boek of filmpje.

2. De bergen! Ik hou van de bergen. In de zomer zijn ze prachtig om in te wandelen en in de winter als ze bedekt zijn met een dikke laag sneeuw om lekker te skiën.

3. De zon! De perfecte wintersportweek is er een met goede verse sneeuw op de pistes, elke dag een kobaltblauwe lucht en een stralende zon. Het komt regelmatig voor dat we in een hemdje op het balkon een theetje doen. Verklaart ook die gebruinde gezichten (met witte zonnebril) van wintersporters.

4. Relax to the max! Er is geen vakantie waarbij ik zo snel alles achter me laat als tijdens de wintersport. De eerste afdaling betekent ontspanning. Het enige waar je nog aan denkt is welke lift en welke afdaling de volgende wordt. Of waar je koffie/thee gaat drinken. Tijdens de zomervakantie kost dat loslaten iets meer tijd.

5. Gummienekken! De watte? Gummienekken staat voor het knikkebollen dat na het avondeten doorgaans vanzelf ontstaat. Dat je om 20.00 uur op de klok kijkt en je afvraagt of het te vroeg is om naar bed te gaan want rozig in het kwadraat!

6. Huispak-week! Wij verblijven altijd in een appartement en hoeven dus niet netjes aangekleed aan tafel te verschijnen. Dat betekent dat we ’s ochtends onze skikleding aantrekken, die bij terugkomst weer uitdoen en dan (na uitgebreid badderen) de rest van de dag in huispak lekker bankhangen.

7. Sportieve vakantie! Wij zijn niet van de lig-op-het-strand-vakanties maar combineren graag actief zijn met relaxen. Tijdens de wintersport combineren we die twee en skiën is ontspannen inspanning dus heerlijk.

8. Wellness! Wij zoeken meestal een accommodatie uit met wellness. Hoewel ik slechts af en toe behoefte heb aan de sauna vindt de man niets lekkerder dan na een dag skiën de sauna in te duiken. Lekker doorwarmen na een dag in de sneeuw.

9. Blije kinderen! Ik heb zelf leren skiën toen ik klein was en ook onze kinderen volgen dat voorbeeld. Allebei gingen ze al mee toen ze slechts een paar maanden oud waren en stonden ze vanaf hun 4e in een klasje om spelenderwijs te leren skiën. En geloof me als ik zeg dat er niets leuker is dan je kinderen op een gegeven moment midden op de piste tegen te komen. Grote broer gaat inmiddels gewoon met ons mee en skiet mij eruit. Kleine broer kan niet wachten tot hij het ook goed genoeg kan om de hele dag met ons mee te mogen.

10. Food! Want als je van eten houdt mag dat niet ontbreken op het lijstje… Mijn persoonlijke Oostenrijk-verslaving bestaat uit Rum-Kokos-kügeln van Casali en ik heb al menig reisgenoot besmet met dezelfde verslaving. Maar ook die kraakverse broodjes aan de deur, de wafelkoekjes van Manner, de kaiserschmarrn. Gewoon even genieten van lokaal food dat je hier niet zo snel tegenkomt. En ach, na al die inspanning mag er best lekker gegeten worden toch?

Ok, ok… alle begin is moeilijk maar skiles is wel heel gezellig en binnen drie dagen kun je keurig naar beneden. Het is een kwestie van investeren en je hebt jarenlang plezier tijdens alle wintersportvakanties die volgen. Heb ik je overtuigd?

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie