Spruitjes… je vindt ze heerlijk of vreselijk. Althans, dat dacht ik vroeger altijd. Ik vond ze vreselijk. Nog steeds hoef ik ze niet in hun geheel gekookt op mijn bord. Maarrrrr inmiddels vind ik spruitjesmousse erg lekker en ging ik op zoek naar een andere variant. En die vond ik: spruitjes met appel, ui en spekreepjes. Heerlijk! En uiteraard een ik dit spruitjes recept met je.
Spruitkool, oftewel spruitjes, wordt gezaaid tussen februari en half april. De oogst begint in augustus en eindigt in maart. De machinale oogst is eenmalig hetgeen wil zeggen dat alle spruitjes van een plant in een keer geplukt worden. Daarbij wordt de bij de grond afgehakte stam in de snijkop van de plukmachine gestoken. De vroege rassen geven al in augustus oogstbare spruiten. De zeer late rassen, als er geen strenge winter is geweest, pas in maart. (Bron: Wikipedia)
Ingrediënten voor spruitjes recept met appel, ui en spekreepjes
500 gram spruitjes
1 (Elstar)appel
1 ui
1 bakje spekreepjes
kaneelpoeder
komijnpoeder
peper/zout
Bereiding van spruitjes recept met appel, ui en spekreepjes
1. Maak de spruitjes schoon. Als het grote spruitjes zijn, halveer je ze.
2. Kook ze beetgaar in zo’n 6 minuten.
3. Giet ze af en zet ze even weg.
4. Snipper de ui en bak deze samen met de spekreepjes goudbruin.
5. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes.
6. Voeg de appel toe aan het spek/ui-mengsel en voeg naar smaak wat kaneel- en komijnpoeder toe.
7. Roer het geheel goed om en voeg dan de gekookte spruitjes toe.
8. Laat nog even op laag vuur doorwarmen.
9. Breng indien nodig op smaak met peper en zout en eet smakelijk!
En, heb ik je overtuigd en ga je ook aan de spruitjes? Of heb jij misschien nog een ander lekker spruitjes recept? Dan houd ik me aanbevolen.
2 Comments
wilma Leewis
8 maart 2024 at 07:27Beste Sabine,
Bedankt voor dit lekkere recept. Eens anders spruitjes. Mijn man en ik vonden het heerlijk.
We gaan dit zekers vaker eten.
Met vr. groetjes, Wilma
Pukster
8 maart 2024 at 08:02Dank voor je leuke reactie 😊