Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • Sobremesa | Sergio Herman: culinaire rondleiding over Ibiza
Sobremesa Sergio Herman

Sobremesa | Sergio Herman: culinaire rondleiding over Ibiza

Ibiza, het staat al een tijdje op mijn wensenlijstje. Erg blij was ik dan ook toen ik dit kookboek in handen kreeg. Sobremesa van Sergio Herman biedt, letterlijk en figuurlijk, een prachtig kijkje in de keuken van Ibiza. Het boek staat vol met mooie foto’s en persoonlijke teksten van Sergio, waardoor je je bijna zelf op het eiland waant. Sobremesa, wat natafelen betekent, is een heerlijke verzameling van originele recepten waarbij de tijd even stil lijkt te staan.

De recepten uit Sobremesa zijn Sergio zijn eigen interpretatie van de eilandkeuken. En deze eilandkeuken is heel divers: je vindt er uiteraard Spaanse gerechten in terug, maar ook Marokkaanse en Italiaanse invloeden ontbreken niet. Naast een paar klassiekers met een twist, is er verder weinig klassieks te vinden in dit boek. De presentatie van de gerechten is bijna haute cuisine te noemen en ook de indeling van de recepten is weinig traditioneel. Voor-, tussen- en hoofdgerechten staan allemaal door elkaar. Sergio zet de tafel graag vol met verschillende gerechten, zonder grenzen tussen gangen, maar adviseert vooral te doen wat je zelf wilt.

Origineel en uitgebreid

Sobremesa mijn Ibiza Sergio HermanDe recepten zijn ingedeeld in groente, vis, vlees en nagerechten. Zoals je zult verwachten van een eiland gelegen in de Middellandse zee, vind je hier vooral heel veel visgerechten in terug. Ik vind de recepten heel origineel en het ziet er allemaal ongelofelijk lekker uit. Hoewel de traditionele keuken van Ibiza vrij eenvoudig is, zijn de gerechten in Sobremesa dit niet. Een snelle hap om even na je werk in elkaar te flansen, vind je hier niet in terug. Maar wil je eens lekker uitpakken in het weekend, dan heb je aan dit boek een goede keus.

Zelf aan de slag met een recept uit Sobremesa

Millefeuille Sobremesa

Geïnspireerd door zoveel lekkers waarbij het water mij in de mond liep, wilde ik natuurlijk ook wat uitproberen. Ik besloot voor een nagerecht te gaan: Millefeuille Sobremesa. Een prachtig, feestelijk en crispy dessert.

Je hebt hier de volgende ingrediënten voor nodig:
5 vellen filodeeg
100 gram poedersuiker
1 vanillestokje
150 ml Griekse yoghurt
100 gram mascarpone
150 gram frambozenpuree
1 limoen, sap en rasp
8 eetlepels vanille-ijs
4 eetlepels frambozensorbet
3 eetlepels fijngesneden pistachenoten
150 gram rodevruchtenmix

Zo maak je de Millefeuille Sobremesa:

1. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius.

2. Bestrooi de filodeegvellen royaal met circa 50 gram poedersuiker. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is.

3. Zet de grillstand van de oven aan en bak de filodeegvellen in 2-3 minuten af. Blijf erbij, het kan snel gaan. Het filodeeg moet mooi glanzend en gekaramelliseerd zijn. Laat afkoelen, breek in grove stukken en bewaar in een afsluitbare doos.

4. Halveer het vanillestokje over de lengte en schraap het merg eruit.

5. Meng de Griekse yoghurt met de mascarpone, de overige poedersuiker, het vanillemerg, 100 gram frambozenpuree en het sap en de rasp van de limoen. Roer goed door.

6. Lepel de frambozencrème in een diepe kom.

7. Meng het vanille-ijs met de overige frambozenpuree.

8. Dresseer het vanille-ijs en de frambozensorbet grillig naast en over elkaar.

9. Werk af met de pistachenoten en de rodevruchtenmix.

10. Steek de stukken gekaramelliseerd filodeeg als een waaier in het ijs.

Om je vingers bij af te likken. Dit dessert is er een om te onthouden. Het ziet er prachtig uit en de smaak is heerlijk: lekker fris, ideaal om een diner mee af te sluiten.

Al met al is Sobremesa een bijzonder kookboek. Het is werkelijk een lust voor het oog en er staan zeker recepten in die ik nog eens wil uitproberen. En eerlijk is eerlijk, als je nog niet de wens had om naar Ibiza te gaan, heb je die na het doorbladeren van dit boek zeker wel.

Hoi ik ben Bianca en ik woon samen met mijn man en 4 kinderen in Almere. Ik heb mijn eigen bedrijf als Virtual Assistant en freelance tekstschrijver (www.battheoffice.nl). Ik hou van reizen, creatief bezig zijn, koken en lekker eten en ga graag op pad met mijn gezin of spreek af met familie & vrienden.

Geef een reactie