Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Spinaziesalade met aardbei, gekarameliseerde ui en brie
Spinaziesalade met aardbei, gekarameliseerde ui en brie

Spinaziesalade met aardbei, gekarameliseerde ui en brie

Spinazie is een groente die hier niet heel vaak voorbij komt. Soms stop ik het eens in een ovenschotel, frittata  of pastarecept maar ‘gewoon’ met aardappelen en een stukje vlees niet. Ik ben er geen fan van en de broers ook niet. Maar deze spinaziesalade met aardbei, gekarameliseerde ui en brie is dan weer wel een succes en gaat zeker op herhaling. 

Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. Om de consumptie van spinazie in de Verenigde Staten te stimuleren is de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, die Popeye snel consumeert en waarna het conflict snel beslecht is. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd zeer sterk overschat, en nog steeds hebben veel mensen dit beeld voor ogen bij spinazie. Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer lager te zijn dan werd aangenomen. Hoe dit foutje had kunnen gebeuren is niet helemaal duidelijk. Eén theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overdragen werden, een andere dat er een komma op de verkeerde plek werd gezet. Spinazie is rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten.

(Bron: Wikipedia)

Ingrediënten:

6 uien, in dunne ringen
1 eetlepel honing
6 eetlepels olijfolie
200 gram spinazie, panklaar
75 gram rucola
200 gram brie, in plakjes
500 gram aardbeien, gehalveerd
3 eetlepels appelciderazijn
150 gram zonnebloempitten
100 gram walnoten

Bereiding:

1. Verhit de olie en bak hierin de uiringen circan 15 minuten al roerend op middelhoge stand.

2. Wanneer de ui gekleurd is voeg je de honing toe en neem de pan van de hittebron zodra de honing gesmolten is.

3. Meng de uien met de spinazie en azijn.

4. Schep de spinazie circa 2 minuten om met de uien en dressing; hierdoor slinkt de spinazie een beetje.

5. Rooster de zonnebloempitten in een droge hete koekenpan en meng met de rucola door de spinaziesalade op een grote schaal.

6. Verdeel de brie en aardbeien erover en garneer met de walnoten.

Wij hebben de spinaziesalade met aardbei toegevoegd aan ons lijstje met favoriete salades. Heb jij misschien nog een lekker recept met spinazie? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord