Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Hollandse kost, maar dan net even anders
Hollands kost foto

Hollandse kost, maar dan net even anders

Hollandse kost komt hier niet dagelijks op tafel. Zeker niet in de klassieke vorm van gekookte aardappels, groenten en vlees. Dit lekkere mengseltje is een fijne variatie op het AGV’tje dat er ook nog eens heel gezellig uitziet op je bord. Handig ook voor dagen dat er in etappes gegeten wordt. 

Ik gebruik in dit recept kipgehakt maar je kunt ook voor rundergehakt of vega-gehakt kiezen. De smaak is dan net even anders, net als de structuur maar dat mag de pret niet drukken. Kortom, kies wat je lekker vindt of in huis hebt. Heb je geen rode paprika maar wel een gele? Ook prima. Zijn de rode uien op? Pak een gewone ui, kan net zo goed.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

600 gram kipgehakt
500 gram haricots verts, gehalveerd
1 rode ui, in kwart ringen
1 rode paprika, in dunne kleine reepjes
4 eetlepels sweet chilisaus
0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
peper en zout
olijfolie

Zo maak je deze Hollandse kost:

1. Kook de haricots verts in 4 minuten beetgaar, giet af en zet weg.

2. Verhit wat olijfolie in een koeken pan, doe de krieltjes in de pan, bestrooi met peper, zout en gerookt paprikapoeder en schud regelmatig om tot ze goudbruin zijn.

3. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak hierin de paprika en rode ui zo’n 5 minuten.

4. Voeg dan het kipgehakt toe, bestrooi met peper en zout en bak tot het rul en gaar.

5. Doe de haricots verts en gebakken krieltjes bij het kipgehakt-mengsel in de hapjespan.

6. Voeg de sweet chilisaus toe en schep het geheel nog even goed om.

Verdeel deze Hollandse kost over de borden en zet nog wat sweet chilisaus op tafel voor de liefhebber. Enjoy! Blijft er een restje over? Zet het afgedekt in de koelkast voor de volgende dag of vries het in. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie