Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Rabarber: een verrassende en veelzijdige groente foto

Rabarber: een verrassende en veelzijdige groente

Vroeg gruwelde ik van rabarber. Mijn vader vond het heerlijk en ik probeerde het echt regelmatig weer eens. De zure bite en de slijmerige substantie… nee dank je. Wist je trouwens dat rabarber een groente is? Veel mensen scharen het onder de noemer fruit. De afgelopen jaren heeft het zijn weg gevonden naar allerlei desserts, drankjes en hartige gerechten. In dit blog duiken we daarom eens in de wereld van rabarber. Lees je mee?

Het kweken van rabarber in je eigen (moes)tuin kan zeer succesvol zijn. De planten gedijen goed in ons klimaat maar hebben een goede afwatering nodig. Ze vereisen een paar jaar om te ‘aarden’ voordat ze volledig geoogst kunnen worden, maar als het eenmaal zover is, kunnen ze tientallen jaren meegaan.

Wat is rabarber?

Rabarber, wetenschappelijk bekend als Rheum rhabarbarum, is een winterharde vaste plant die behoort tot de duizendknoopfamilie. Hoewel de meeste mensen de stengels eten, zijn de bladeren giftig dus vermijd die alsjeblieft. Rabarber wordt vaak gekweekt als eenjarige plant, waarbij de stelen in het voorjaar worden geoogst wanneer ze het meest sappig en mals zijn.

In de keuken

Rabarber is een veelzijdige groente die op verschillende manieren in de keuken kan worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten, zoals taarten, crumbles en compotes, waar het zijn karakteristieke smaak en heldere kleur toevoegt. Laatst kreeg ik tijdens een geweldig etentje bij ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht een rabarbertaartje als dessert. Goddelijk! Maar behalve in zoete recepten, kan het ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals chutneys en sauzen. Daarnaast wordt het steeds vaker verwerkt in drankjes, zoals siropen, cocktails en zelfs rabarberbier.

Gezondheidsvoordelen

Naast de culinaire veelzijdigheid heeft rabarber ook opmerkelijke gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het immuunsysteem kan versterken. Bovendien bevat deze groente weinig calorieën en vet, waardoor het een geweldige keuze is als je een beetje op je gewicht wil letten…

Conclusie: rabarber is een fascinerende groente die een prominente plaats heeft verworven in de culinaire wereld. Met zijn unieke smaak en veelzijdigheid biedt het eindeloze mogelijkheden in de keuken. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie