Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

verkouden

Verkouden? Deze voedingsmiddelen helpen!

Hatsjoe! De een na de ander wordt geveld door een fikse verkoudheid of, nog erger, de griep. Het hoort bij de tijd van het jaar maar vrolijk worden we er niet van. Alle middeltjes die zorgen dat je sneller van je verkoudheid af bent zijn welkom toch? Ik zocht daarom een aantal voedingsmiddelen bij elkaar waarvan men zegt dat ze je helpen als je verkouden of grieperig bent. 

Verkouden? Deze voedingsmiddelen helpen!

1. Kippensoep

Ik heb me altijd afgevraagd waarom mensen zweren bij kippensoep als ze verkouden zijn. Maar het schijnt dus wetenschappelijk bewezen te zijn dat het stofje carnosine, dat dus in kippensoep voorkomt, je immuunsysteem helpt om snel met het virus af te rekenen. Maar dan niet zo maar een paar hapjes, maar elke dag tweemaal daags een flinke kom vol. Ach, er bestaan vervelendere middeltjes toch?

2. Grog 

Doe een flinke scheut rum in een grote mok, voeg daar een theelepel citroensap en twee theelepels honing aan toe en vul aan met kokendheet water. Even roeren en opdrinken maar! De rum zou de reden zijn waarom een grog bij griep en verkoudheid kan helpen tegen (hoge) koorts. Door alcohol te drinken kan je lichaamstemperatuur namelijk dalen.

3. Hete thee

Groene, oolong en zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten en die zorgen ervoor dat je sneller herstelt. Voeg een beetje honing en een scheutje citroen toe om je zere keel te verzachten. En vooral: blijf drinken, zeker als je koorts hebt. Voor een theeleut als ik is dit geen enkel punt trouwens. Komt goed!

4. Kruiden

Voeg vooral gember, kaneel, kruidnagel en kurkuma aan je maaltijden toe. Gember kan in de thee en door de avondmaaltijd, kaneel is lekker door je bakje yoghurt/havermout en kruidnagel en kurkuma kunnen ook prima door je avondeten. Deze kruiden staan er om bekend dat ze immuunsysteem-ondersteunende eigenschappen bezitten.

5. Extra pure chocolade

Word je gek van de hoest? Extra pure chocolade kan je redden! Dat blijkt uit een onderzoek van de hoestkliniek van de University of Hull. Het stofje theobromine, dat van nature aanwezig is in chocolade, vermindert de symptomen van zowel acute als chronische hoest. Een reep per dag zou voldoende zijn. Heel vervelend echt… not!

En, gebruik jij al deze middeltjes al bij een verkoudheid of heb jij nog een handige voedingstip tegen verkoudheid? Laat vooral een reactie achter! En lees voor de zekerheid ook nog even het blog over weerstand

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord