Voor alles is een eerste keer zullen we maar zeggen, ook voor een ‘kapsalon’. Zo’n afhaalversie sprak me alleen niet zo aan dus maakte ik er zelf een. En ik moet zeggen; best lekker. Hoewel ik vermoed dat dat vooral komt doordat het er prima ingrediënten in deze homemade kapsalon gingen. Dus als je in de stemming bent voor redelijk verantwoord junkfood… lees vooral het recept.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma of döner, afgetopt met Goudse kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. In plaats van shoarma, wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of valabel. Het gerecht is in 2005 ontstaan toen Nataniël Gomes, de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding ‘kapsalon’ kreeg. Het gerecht werd populair onder jongeren en is in veel Nederlandse en Belgische cafetaria’s en shoarmazaken te verkrijgen. Ook in Duitsland werd het gerecht populair. De schotel was in 2017 een hype onder de elite van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Een kok die Nederland had bezocht introduceerde hem daar.
Ingrediënten van deze homemade kapsalon:
1 kilo vastkokende aardappel (schoongeboend)
4 eetlepels (olijf)olie
400 gram kippendijfilet
1 teentje knoflook
1 eetlepel Baharat-kruiden (Jonny Boer)
5 eetlepels mayonaise
1 theelepel sambal
0,5 eetlepel citroensap
100 gram geraspte kaas
200 gram snoeptomaatjes
halve komkommer
75 gram gemengde sla
zout
Bereiding van deze homemade kapsalon:
1. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd ondertussen de ongeschilde aardappelen in frieten van ca. 1 cm dik en schep ze om met twee eetlepels olie en wat zout.
3. Rooster in het midden van de oven in zo’n 30-40 minuten goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.
4. Snijd ondertussen de kip in reepjes en meng met twee eetlepels olijfolie, een eetlepel Bharat-kruiden en zout naar smaak. Laat even staan zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
5. Pers ondertussen het teentje knoflook fijn en meng samen met sambal en het citroensap door de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.
6. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kipreepjes in 10 min. op middelhoog vuur gaar.
7. Schep de friet in een grote ovenschaal en verdeel de kipreepjes erover.
8. Bestrooi met de kaas en laat 10 minuten gratineren in de oven.
9. Halveer ondertussen de tomaatjes.
10. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in plakjes.
11. Neem de schaal uit de oven en verdeel de sla, tomaatjes en komkommer erover.
12. Besprenkel met wat knoflooksaus en serveer de rest van de saus er los bij. Enjoy!
In plaats van één grote ovenschaal kun je ook voor vier kleinere kiezen zodat ieder zijn/haar eigen schaaltje homemade kapsalon heeft. Hoe dan ook wordt het smullen!