Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Natuurlijk Oostenrijk foto

Natuurlijk Oostenrijk | Laura de Grave

Ik kreeg het boek ‘Natuurlijk Oostenrijk’ van mijn lieve collega’s bij mijn afscheid van de bibliotheek. Ze kennen me goed blijkt wel, want liefde voor Oostenrijk én liefde voor mooie kookboeken. Dit boek is geen standaard kookboek, maar neemt je mee in het leven in Oostenrijk en hoe men daar kijkt naar voeding en de natuur en hoe die twee samenkomen in heerlijke recepten. Lees je mee?

De Oostenrijkse keuken? Wat houdt dat in? Dat vroeg culinair journaliste Laura de Grave zich ook af voordat ze op haar elektrische motor sprong om de regionale diversiteit in de engen deelstaten te proeven. Tijdens haar roadtrip ontdekte ze de verrassende rijkdom van de Oostenrijkse keuken, van boer tot bord. Ruim een kwart van de landbouw is biologisch, en daarmee loopt Oostenrijk voorop in de Europese Unie. In de op de natuur gebaseerde keuken wordt gebruik gemaakt van wat er in de regio aanwezig is, zoals verse kruiden en groenten, gezonde varkens, smaakvolle kazen, heerlijke wijnen en malse zoetwatervis. Al deze ingrediënten worden door boeren, vissers en chef-koks met veel liefde voor hun vak en voor de natuur verwerkt tot traditionele en moderne gerechten. (Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Natuurlijk Oostenrijk

Natuurlijk Oostenrijk omslagHet boek telt 224 pagina’s, gevuld met prachtige foto’s, mooie verhalen over lokale specialiteiten en uiteraard heerlijke Oostenrijkse recepten. Na een inhoudsopgave, een inleiding en aandacht voor de Oostenrijkse keuken en wijn, volgen de hoofdstukken Vorarlberg, Tirol, Kärnten, Steiermark, Burgenland, Wien (Wenen), Niederösterreich en Salzburg. Achterin het boek vind je nog een dankwoord, een literatuurlijst, een handig register en een colofon.

Over Laura de Grave:

Ik kwam Laura ooit eens tegen bij een event voor (food)bloggers in Amsterdam, reviewde eerder al haar boek Lekker lokaal en nu dus Natuurlijk Oostenrijk. Laura is behalve kookboekenauteur ook presentator en culinair journalist. Ze presenteerde bijvoorbeeld Lekker Lokaal en Heerlijk Oostenrijk voor 24Kitchen, werkte als culinair journalist voor Jamie Oliver magazine, Foodies magazine, Allerhande en Algemeen Dagblad en ze schreef eerder ook nog de boeken het Amsterdam kookboek en het Nederland kookboek.

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Natuurlijk Oostenrijk weer een shortlist met de lekkerste recepten. Dit is mijn top 10:

1. Käsespätzle
2. Kaiserschmarren
3. Kärntner reindling
4. Butterscnhitzel
5. Wiener schitzel
6. Aardappelsalade
7. Palatschinken
8. Marillenknödel
9. Mohnzelten
10. Salzburger nockerl

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kook- en bakboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie