“It’s beginning to cook a lot like Christmas…”
Zit de kerststemming er bij jou thuis al helemaal in? Dan ben je vast en zeker ook al aan het nadenken over het kerstmenu van dit jaar. Voor velen van ons een gevalletje mixed emotions; aan de ene kant super leuk om te doen en rete gezellig, aan de andere kant vaak een bron van lichte tot ernstige paniek. Want hoe fix je nu zo’n kerstmenu zonder stress? Het is mogelijk, echt waar. Ik geef je 5 tips waarmee het jou ook lukt om zonder rode vlekken in je nek en klotsende oksels, uiteindelijk relaxt aan tafel te kunnen zitten. Lees je mee?
1. Zorg op tijd voor een goede planning
Dit is het moment, zo’n anderhalf tot twee weken van tevoren om een plan te maken. Bedenk het menu, noteer de boodschappen en maak een kookschema. Hierbij is het de truc om een listig menu in elkaar te draaien, waarbij iedereen aan tafel onder de indruk zal zijn zonder dat het je al teveel moeite heeft gekost. Dus zorg ervoor dat je menu in ieder geval dingen bevat die je (ver) van tevoren kunt bereiden en op het moment suprême alleen nog maar uit de koelkast hoeft te toveren. En zorg ervoor dat er ovengerechten tussen zitten. En dan het liefst ovengerechten die je ook alweer van tevoren kunt klaarmaken en alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Terwijl de oven zijn ding doet, zet je alvast de hapjes uit de koelkast klaar en heb je alle tijd om dat wat je nog vers moet bereiden, netjes op tijd en zonder stress op tafel te zetten. Zorg ook dat het toetje al (grotendeels) klaar is en als ik een tip mag geven: ga voor een uitgebreide hapjesplank (of planken) met lekkere drankjes erbij in plaats van een ingewikkeld voorgerecht. Hapjesplanken zijn namelijk altijd een goed idee.
Inspiratie: kijk eens naar de recepten voor appel-cranberry compote, stoofperen, cheesecake, trifle, vis borrelplank, appel tonijn hapjes en check het boek ‘Van de plank’.
2. Doe op tijd inkopen
Ik noemde net al bij punt 1 de boodschappenlijst. Een nauwkeurige lijst is essentieel voor een kerstmenu zonder stress, net zoals de indeling van die lijst. Groepeer de boodschappen op houdbaar en vers en groepeer ze vervolgens per winkel waar je inkopen gaat doen. Per winkel zorg je dan weer voor een boodschappenlijstje dat je hebt ingedeeld op de looproute van die winkel. Of nog vele malen handiger ga voor Picnic! Of een andere boodschappen bezorgservice. Dan hoef je alleen nog maar op pad voor de verse producten en dat doe je het liefst op de laatste dag voor kerst. Ondertussen is een kijkje in je servieskast ook handig; heb je voldoende servies/glazen/bestek voor de mensen die je hebt uitgenodigd? Zo niet, dan is een bezoekje aan Bol.com of het centrum ook nog een must die je moet inplannen.
3. Een goede voorbereiding is het halve werk
De dag voor kerst kun je al starten met voorbereiden van het kerstmenu. Maak vast alles wat gekoeld moet worden zoals appel-cranberry compote, stoofperen, smeerseltjes voor op brood en bak vast wat gebakken moet worden zoals een kerstbrood, dinner rolls of het dessert. Dek ook vast de tafel zo mooi mogelijk, inclusief een handgeschreven menu voor iedereen, glazen voor water en wijn, kaarsen, servetten en wat je nog meer nodig hebt voor een prachtige tafel. Zorg ook dat je voldoende witte wijn gekoeld hebt, ijsblokjes in de vriezer enzovoort.
4. Kerstmenu zonder stress: tijd om te koken!
Tijd om de keuken in te gaan! Nu gaat het erom dat je rustig blijft. Begin op tijd met de mise en place en stuur op het moment dat je echt gaat koken iedereen de keuken uit. Als het goed is, begin je dus met zo’n uitgebreide hapjesplank en terwijl iedereen daar lekker van aan het smullen is, ga jij aan de slag met het hoofdgerecht. Terwijl de oven zijn ding doet in de vorm van een groot stuk vlees, ovenschotel of groenten van de plaat ga jij op je gemak verder met de pannen op het fornuis. In je achterhoofd weet je nu dat het toetje straks alleen nog een kwestie is van netjes afmaken, een bolletje ijs wellicht erbij en het kan naar tafel.
Vraag hooguit aan een iemand of hij/zij je kan helpen met uitserveren. Zo bewaar je de rust en het overzicht. Vraag iemand anders om ervoor te zorgen dat iedereen steeds een gevuld glas heeft. Als je hoofdgerecht klaar is, maak je de borden op en kan iedereen smullen, inclusief jijzelf. Als het tijd is voor het dessert ga je weer even de keuken in, terwijl iemand anders de borden weghaalt en vast in de vaatwasser zet. Samen brengen jullie het dessert naar de tafel. Tot slot zorg je voor voldoende koffie, thee, likeurtjes en een plank vol met lekkers als chocolade, kerstkransjes, brownies en wat je maar lekker lijkt.
5. Opruimen is zo gefixt
Aan het eind van de avond helpen een paar mensen je met orde scheppen in de chaos. De vaatwasser wordt nog eens geleegd en weer gevuld. Omdat de vaatwasser op dit soort dagen om de haverklap vol is, is het handig om een kratje neer te zetten waar je de rest van de afwas in kunt zetten. Ook handig om te zorgen dat je een voorraadje bewaarbakjes hebt om restjes in te doen. De volgende dag hoef je dan in ieder geval niet te koken óf je maakt je gasten blij en geeft ze wat mee naar huis. Hoe dan ook ga jij aan het eind van de dag naar bed met een schone keuken, leeg aanrecht en voldaan gevoel.
Tot zover mijn tips om een kerstmenu zonder stress op tafel te krijgen. Mocht je tips willen voor lekkere recepten voor je kerstmenu, laat het me gerust weten. Samen komen we er vast uit. Alvast veel succes in de keuken en een fijne kerst!
One Comment
Pingback:
6 januari 2020 at 06:20