Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Tidying up with Marie Kondo

Netflix tip! Ben jij al aan het Marie Kondo’en?

Heb jij, net als een groot deel van de mensen om je heen, al ‘Tidying up with Marie Kondo’ verslonden? Ik wel! Wat een leuk mens en wat een fijne dosis opruim-inspiratie zeg. Dus ja, ik ben volop aan het Marie Kondo’en. Geen idee waar ik het over heb? Ik ga proberen het uit te leggen.

Deze japanse bestseller auteur Marie Kondo is dan misschien wel klein van stuk, ze runt een imposant consulting bedrijf in Tokio. Net als in de Netflix-serie helpt ze haar klanten hun huis (en leven) om te zetten van rommelig en onoverzichtelijk in inspirerende en rustig. En met succes aangezien ze de hele wereld over wordt gevlogen.

Marie Kondo: spark joy!

Volgens Marie moet je jezelf tijdens het opruimen steeds bij ieder stuk afvragen: “Does this spark joy for me?”. Zo ja dan houd je het, zo nee: doei doei! O nee ik ga te snel. Dan zeg je eerst dankjewel voor bewezen diensten. Best een logische methode als je er even over nadenkt. Want waarom zou je spullen bewaren waar je niet blij van wordt? Als je het niet zeker weet dan kun je je volgens Marie ook nog afvragen of het iets is dat je mee wil nemen in de rest van je leven.

De KonMari methode

Marie hanteert een vaste volgorde om orde in de chaos te creëren. Ze laat je eerst al (en ja echt al!) je kleding uit de kasten halen en op een grote hoop leggen. Voor de meeste deelnemers een confronterende berg. Als je je daar doorheen hebt geworsteld met de ‘sprak joy’ regel komen de boeken aan de beurt, gevolgd door papieren. Tot slot komt de rest (en ja, dat is waanzinnig veel) aan de beurt. Marie adviseert niet per ruimte of kast te werk te gaan maar per categorie. Spullen met emotionele waarde bewaar je sowieso voor het laatst, omdat je dan veel beter kunt bepalen of je er blij van wordt en of je het mee wil nemen in de rest van je leven.

De boeken van Marie Kondo

Voor de Netflix-serie waren de boeken van Marie Kondo al een succes. Zo schreef ze Opgeruimd, Spark Joy en de Manga-versie van Opgeruimd die vorig jaar verscheen. Die laatste nam ik mee uit de bibliotheek en ligt nu bij mij thuis. Spark Joy las ik eerder al eens.

Hoe ik ga Marie Kondo’en

Nee, ik heb (nog) niet al mijn kleding op een grote hoop gegooid om er stuk voor stuk doorheen te gaan. Ik ben wel begonnen met haar slimme vouwmethode en het principe dat alles dat rechtop staat overzichtelijker is dan dingen die bovenop elkaar staan of liggen. Check mij lade met theedoeken maar eens op de foto. Ik word er serieus blij van. En er staat al het nodige in de garage dat of naar de stort gaat of naar de kringloop. Verder heb ik in mijn telefoon een lijstje gemaakt met allerlei kasten, planken, lades en ruimtes die ik ga Marie Kondo’en de komende tijd. Stukje bij beetje naar minder spullen, meer ruimte en heerlijk overzicht! Dit weekend zijn de kasten van de broers aan de beurt.

Nou ja goed, het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van Marie en je de Netflix-serie van harte aanbeveel. Als je al hebt gekeken; wat vind jij ervan? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

4 Comments

 • fietsenfloor@hotmail.com'

  Florina

  10 januari 2019 at 07:57

  Haha, afgelopen 5 dagen de zolder opgeruimd: 135 kg afgevoerd naar het afvalstation/kringloop! 4 jaar HBO opleiding, 3 jaar lesgeven: wat een papierzooi en boeken! Was een workout op zich hoor: in kratten en dozen de vlizotrap af, dan een gewone trap af, de auto in, en daar weer alles uitladen.
  Maar ik voel me zó opgeruimd! En kleding doe ik 2x per jaar, bij het omwisselen van zomer en winterkleding. Een jaar niet gedragen? Nog 1 jaar aangezien, en dan alsnog: toedeledoki! Kringloop zit hier 500 m vandaan. Maar het is soms niks, want ik koop steeds minder 🙂 En ook sociale media gelaten voor wat het is, manman, wat een ruimte in mijn hoofd! Maar ik ga toch kijken naar het boek van onze Japanse pruimmevrouw hahaha

  Beantwoorden

Geef een antwoord