Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

makkelijk midden-oosters foto

Makkelijk Midden-Oosters

Een anders dan anders kookboek kreeg ik dit keer om te reviewen. Anders omdat Makkelijk Midden-Oosters is ontstaan als antwoord op de vraag ‘Hoe kunnen we ons op een positieve manier verbinden met de nieuwe culturen in Nederland?’. Het resultaat is dit boek vol met Midden-Oosterse recepten, afgewisseld met persoonlijke verhalen van de zes ‘nieuwe buren’ die de recepten hebben aangeleverd. 

Hoe kunnen we ons op een positieve manier verbinden met de nieuwe culturen in Nederland? Dat vroegen de makers van dit boek zich af toen de ernst van de vluchtelingencrisis hun duidelijk werd. ‘Samen genieten van lekker eten!’ werd het eensgezinde antwoord op hun vraag. Zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten vormden de inspiratie voor dit boek. Bijvoorbeeld Ahmad, de ondernemende bakker met zijn goddelijke baklava. Of de jonge Yoones, die dol is op de auberginestoof van zijn moeder, maar ook enorm kan genieten van een cheeseburger. Hun smaken en verhalen vormen de basis voor de recepten, aangevuld met de creatieve inbreng van een culinair team. Het resultaat is om te watertanden: meer dan vijftig moderne Midden-Oosterse gerechten mét een Nederlandse twist, zoals een verrassende tuinbonenhummuis of tabouleh met boerenkool. Al deze lekkere recepten heb je snel op tafel staan, met ingrediënten die ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.  (Bron: omslag)

Wat je kunt verwachten van de Makkelijk Midden-Oosters:

Makkelijk Midden-Oosters omslagMakkelijk Midden-Oosters telt maar liefst 240 pagina’s met meer dan 5o recepten. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in de hoofdstukken Basis, Ontbijt & Lunch, Mezze, Salades & Bijgerechten, Soepen, Hoofdgerechten, Zoete lekkernijen, Dips & Smaakmakers en Drankjes. Voorin het boek vind je eerst nog een voorwoord van Adil Izemrane, medeoprichter van Movement on the Ground, en een handige inhoudsopgave. Tot slot vind je achterin het boek nog maaltijdsuggesties, een register en een dankwoord. En het team dat het boek samenstelde, stelt zichzelf nog even voor.

Tussen de recepten door stellen de ‘nieuwe buren’, de makers van de recepten, zich aan je voor. Nesrin,  de gastvrije keukenprinses met oog voor detail. Elham, de ambitieuze fijnproever met een zwak voor oer-Hollands eten. Yoones, de jonge lekkerbek die gek is op de auberginestoof van zijn moeder cheeseburgers. Ahmad, de ondernemende bakker met goddelijke baklava. Wafaa, de kooklustige spil van de familie. En Vivan de sportieve familievrouw met een liefde voor stamppot.

Makkelijk Midden-Oosters banner

Mijn favorieten uit dit boek:

Ik noteer tijdens het doorbladeren van een nieuw kookboek, meestal gelijk 10 recepten waar ik mee aan de slag wil en/of er ronduit heerlijk uit vind zien. Ook dit keer heb ik weer een mooi lijstje gemaakt:

1. Havermoutontbijt met gedroogde abrikozen en noten
2. Fatayer
3. Kruidige spinazierolletjes
4. Vegetarische ouzi
5. Rijst tahdig
6. Gegrilde bietensalade met hazelnoten, feta en muntdressing
7. Midden-Oosterse hutspot met kruidige lamsgehaktballetjes
8. Zalm tarator
9. Pistache basboussa
10. Baklava

En, nieuwsgierig geworden? Snel bestellen dan! Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen. Op zoek naar nog meer fijne kookboeken? Kijk dan even hier >>

 

(Dit blog bevat affiliate links.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord