Ik kreeg het nieuwe boek Het lekkerste uit Turkije toegestuurd door Fontaine Uitgevers. Altijd leuk, als er zo’n verrassing op de deurmat ploft! Nu moet ik zeggen dat ik eigenlijk helemaal niet bekend met de Turkse keuken, dus sloeg ik nieuwsgierig aan het bladeren en schreef ik een review. Lees je mee?
Wil je de Turkse keuken kennen, dan móet je deze gerechten maken en eten. Dit boek bevat ruim 60 recepten van zowel alom bekende Turkse klassiekers (lahmacun) als verrassende streekgerechten. Hilal Kayis Sungur neemt je aan de hand en laat zien wat de culinaire cultuur van haar vaderland zo speciaal maakt. Van linzen- en yoghurtsoep tot börek, en van mezzo, dolma en köfte tot baklava en lorum: dit zijn de Turkse gerechten die je niet mag missen. tot op de dag van vandaag proeven we de culinaire nalatenschap van het Ottomaanse rijk in de Turkse keuken en ver daarbuiten. Bovendien kent iedere streek zijn eigen smaken. Proef kara lahana (boerenkool uit het Noorden), beyran çorbasi (soep uit het Oosten), yaglama (traditionele laagjestaart met gehakt uitKayseri) of de Turkse ontbijtgerechten sucuklu yumurta (Turkse worst met ei) en çay, de nationale thee. (Bron: omslag)
Dit kun je verwachten van Het lekkerste uit Turkije
Het boek telt 191 pagina’s, gevuld met meer dan 60 recepten. Voordat je de recepten tegenkomt, neemt Hilal eerst de tijd voor een voorwoord en laat ze je kennismaken met de Turkse keuken. Ook somt ze eerst nog belangrijke ingrediënten op, zodat je goed uitgerust aan de slag kunt. De recepten zijn vervolgens onderverdeeld in de hoofdstukken Kahvalti (Turks ontbijt en brood, een tafel vol lekkers), Çorbalar (Soep, ultiem comfortfood), Börek, meze en salata (Deegwaar, fingerfood, heerlijke smeersels en frisse salades), Dolma, karma en manti (Verrassende vullingen), Tencere yemekleri en pilavlar (Geurige eenpansgerechten en smaakvolle bijgerechten). Köfteler en kebab (Gestoofd, van de barbecue of uit de oven), Balik en deniz mahsülleri (Vis, schelp- en schaaldieren uit de rijke wateren van Turkije) en Tartilar en serbetler (Zoete desserts en geurige drankjes). Oftewel, voldoende keuze om kennis te maken met de Turkse keuken. Tot slot vind je nog een dankwoord en een handig register achterin het boek.
Over Hilal Kayis Sungur
Hilal is ondernemer in hart en nieren. Samen met haar man stond ze als chef-kok aan het roer van twee Turkse restaurants in Nederland. Tegenwoordig geeft ze kookworkshops, is ze SVH-leermeester en conceptontwikkelaar in de horeca.
Mijn favorieten
Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Het lekkerste uit Turkije weer een shortlist met de lekkerste recepten. Dit is mijn top 10:
1. Arabasi çorbasi | Kippensoep uit Anatolië
2. Gül böregi | Deeghapjes in de vorm van een roos
3. Lahana sarması | Spitskool gevuld met rijst
4. Karisik tursú | Ingemaakte Turkse groenten
5. Adana kebap | Kebab uit Adana
6. Karides güveç | Gestoofde garnalen
7. Baklava | Zoet filodeeg met notenvulling
8. Künefe | Krokante laagjes zoet kataifideeg
9. Portakalli lokum | Turks fruit met sinaasappelsmaak
10. Hurmali lokum | Turks fruit van dadels
Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kook- en bakboeken-inspiratie kunnen gebruiken, kijk dan vooral even bij de andere reviews >>