Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • Een frisse start: 5 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen
Een frisse start: 5 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen foto

Een frisse start: 5 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen

Het begin van een nieuw jaar biedt een mooi moment om met goede energie en positieve veranderingen te beginnen. Wil je een frisse start zo aan het begin van 2024 en vol goede gewoonten beginnen? Hier zijn vijf tips om je te helpen!

Een frisse start: 5 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen

1. Ochtendroutine: een rustige aftrap van een productieve dag
De wekker gaat hier op doordeweekse dagen altijd om 6.00 uur. Dat geeft me voldoende tijd voor een relaxte ochtendroutine. Ik begin altijd met een lekkere douche, doe mijn make-up en haar en daal dan af naar de keuken. Daar maak ik een lekker en voedzaam ontbijt dat ik op mijn gemak opeet. Als ik naar kantoor ga, fiks ik tegelijk met mijn ontbijt ook de lunch-to-go. Terwijl ik ontbijt, ga ik ook altijd even langs alle apps en ik check mijn ’to do’s’ die ik waar nodig aanvul/bijwerk. Ik vouw nog wat was weg en zet een nieuwe was aan en tot slot is het tijd voor supplementen, tanden poetsen en de (werk)dag kan beginnen. Deze routine volg ik nu al jaren en zorgt ervoor dat ik relaxt aan de dag begin met helder voor ogen wat ik die dag sowieso ga doen. Ben jij nog van het systeem ‘hoe later ik kan opstaan, hoe beter’ en ben je iedere ochtend aan het racen tegen de klok om op tijd op je werk te zijn? Sla je zelfs je ontbijt wel eens over vanwege tijdgebrek? Misschien is het een idee om het dit jaar dan toch anders te doen? Probeer het een tijdje zou ik zeggen en ervaar hoeveel rust het je brengt.

2. Structuur: overzicht zorgt voor rust en ruimte
Ik noemde het in het punt hiervoor al even, de ’to do’s’. Je geeft je dag structuur met planners en realistische to-do lijsten. Het is misschien even wennen om dit consequent toe te passen, maar overzicht zorgt voor rust en ruimte in je hoofd. Ik gebruik standaard kanban-borden (in Trello of Microsoft Planner) om alles wat in mijn hoofd zit een plek te geven. Je kunt hiermee ook heel goed samenwerken, taken verdelen en voortgang en deadlines bewaken. Daarnaast gebruik ik ‘TO DO’ voor mijn persoonlijke takenlijstje(s). Hierdoor kan het uit mijn hoofd, omdat ik alles terug weet te vinden. Door verschillende lijsten te gebruiken kun je eenvoudig werk en privé-taken van elkaar scheiden.

3. Voeding: brandstof voor een fit en sterk lichaam
Een gezond lichaam begint met goede voeding en kleine veranderingen in je eetgewoonten kunnen een groot verschil maken voor je energieniveau. Zorg dat je net even meer groenten en fruit binnenkrijgt dan je misschien gewend bent. Let op dat je niet teveel ‘graast’ tussen de drie hoofdmaaltijden in. Drink lekker veel water en thee in plaats van sapjes en frisdrank. Minder met suiker door één moment op de dag te kiezen waarop je iets zoets eet; bijvoorbeeld een koekje of stukje chocola bij de koffie/thee of een lekker toetje. Kies bewust in plaats van gedachteloos alles in je mond te stoppen! Vraag jezelf bijvoorbeeld af: is dit echt de calorieën waard?

4. Sporten: bewegen geeft positieve energie
Voldoende bewegen is essentieel voor een fit en sterk lichaam en je mentale welzijn. Ben je wat lamlendig de laatste tijd of zit je hoofd vol? Bewegen helpt! Hoewel je misschien anders zou denken op zo’n moment, zorgt het er echt voor dat je meer energie krijgt en meer rust in je hoofd. Kies een activiteit die je leuk vindt, pak je agenda erbij en plan er tijd voor in. In plaats van er een sluitpost van te maken. Net zoals je dat met al je andere afspraken doet, maak je tijd voor deze sportafspraken voor en met jezelf.

5. Lezen: lekker offline in een andere wereld
Als je al een tijd geen boek hebt aangeraakt, is het nu tijd om daar eens mee te beginnen. In plaats van weer een avond met je beste vriend Netflix door te brengen. Pak een boek uit een genre dat je aanspreekt en ga even lekker offline. Al is het maar een kwartiertje per dag. Geen ruimte in je hoofd voor ingewikkelde boeken? Doe als ik en kies luchtig materiaal. Ik zeg altijd: “Ik lees zoals je een serie op Netflix consumeert. Gedachten op nul, geen ingewikkelde verhaallijnen of nadenken.” Misschien helpt het als je, net als ik, voor jezelf een doel stelt met de Hebban leeschallenge. Op dat platform kom je ook nog eens allerlei leuke leestips tegen. Een abonnement bij de (online) bibliotheek kan ook helpen om laagdrempelig het lezen op te pakken.

Met deze 5 tips ben je klaar om het nieuwe jaar te verwelkomen en een frisse start te maken. Uiteraard met een frisse blik en een gezonde dosis positieve energie. Omarm verandering, vier vooruitgang en maak van het komende jaar een jaar een succes op allerlei vlakken!

Geef een reactie