Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

quinoasalade

Quinoasalade boordevol met lekkers

Maaltijdsalades zijn lekker, voedzaam én handig op drukke doordeweekse dagen waar er weinig tijd is om te koken en er in etappes gegeten wordt. Deze quinoasalade bereid je van tevoren zodat je tegen etenstijd niet veel meer hoeft te doen dan een lepel pakken en een kommetje of bord vol scheppen. Ideaal toch? 

Quinoa of gierstmelde (Chenopodium quinoa) is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De soort komt als adventief voor in Nederland. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant vormt op dit continent al lange tijd een belangrijke voedselbron. Quinoa wordt in het Nederlands op verschillende manieren uitgesproken: letterlijk: kie-no-a, meer Engels: kie-no-wah, meer Spaans: kien-wah, of naar het oorspronkelijke Quecha kie-noewa. (Bron: Wikipedia)

De ingrediënten van deze quinoasalade

Voor 4 personen:
300 gram quinoa
300 gram gerookte kip
1 rode paprika
halve komkommer
6 gedroogde abrikozen
1 rode ui
handvol rozijnen
halve plak feta
6 gedroogde tomaten op olie
2 takjes verse munt
olijfolie
peper
zout

De bereiding van deze quinoasalade

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af in een zeef en spoel even na met koud water.

2. Wel ondertussen de rozijnen in warm water.

3. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en doe deze in een grote schaal.

4. Giet de rozijnen af en voeg ze toe.

5. Pel de rode ui en snipper deze. Ik gebruik voor deze hoeveelheid een halve maar als je wilt kun je een hele toevoegen uiteraard. De ui mag ook in de schaal.

6. Maak de paprika schoon (verwijder kroon en zaadlijsten) en snijd deze in kleine stukjes en doe ze in de schaal.

7. Was de komkommer en snijd deze in kleine blokjes en voeg toe aan de salade.

8. Snijd de gerookte kip in kleine blokjes en voeg toe.

9. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en doe deze ook in de schaal.

10. Snijd de feta in blokjes of verkruimel deze boven de schaal.

11. Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd de blaadjes fijn en voeg toe.

12. Meng de ingrediënten in de schaal even en voeg dan 2/3 van de quinoa toe, meng goed door elkaar en bepaal of er meer quinoa doorheen moet.

13. Voeg peper en zout naar smaak toe en een scheutje olijfolie. Alles nog even goed mengen en dan zeker een uur in de koelkast op smaak laten komen.

14. Proef voor het serveren nog even of je voldoende peper en zout hebt gebruikt.

Nog nooit quinoa geprobeerd of geen fan? Je kunt in deze quinoasalade ook heel goed couscous gebruiken. Eet smakelijk!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie