Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Homemade volkoren rozijnenbroodjes
Homemade volkoren rozijnenbroodjes foto

Homemade volkoren rozijnenbroodjes

Ik heb wat brood gebakken, vooral toen grote broer nog klein was. De laatste jaren is dat een beetje naar de achtergrond verdwenen maar nu vond ik het tijd om weer eens lekker zelf brood te bakken. Het werden deze volkoren rozijnenbroodjes. Lekker en voedzaam! 

Mocht je ook graag zelf brood bakken, check dan ook eens het recept voor volkoren spelt vlechtbrood met sesam, of voor een heerlijke focaccia van speltmeel. Een favoriet die we hier thuis echt al heel vaak hebben gegeten zijn muffinbroodjes. Net zoals dinner rolls; die doen het ook altijd heel goed bij een BBQ. En zo zijn er nog meer broodrecepten hier te vinden…

Dit heb je nodig voor 12 rozijnenbolletjes:

500 gram volkoren meel
300 ml warm water
7 gram gist
10 gram zout
5 gram suiker
scheutje olijfolie
hand donkere rozijnen
hand lichte rozijnen
25 gram roomboter, gesmolten

Zo maak je deze volkoren rozijnenbroodjes:

1. Doe het meel en de rozijnen in een beslagkom, leg aan een kant het suiker en zout en aan de andere kant de gist.

2. Giet nu het warme water en de olijfolie erbij en begin met kneden (ik kneedde het deeg met de KitchenAid).

3. Kneed het brooddeeg net zo lang tot een soepel elastisch deeg ontstaat en maak er een bol van.

4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats (bijvoorbeeld in de zon op de vensterbank) minimaal een uur rijzen.

5. Haal de theedoek van de kom en kneed nog even goed door.

6. Bekleed een rechthoekige vorm (braadslee of ovenschaal) met bakpapier.

7. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen, draai er bolletjes van en leg ze in de vorm.

8. Dek weer af met een vochtige theedoek en laat nog eens minimaal 45 minuten rijzen op een warme plek.

9. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).

10. Bestrijk de rozijnenbroodjes, met een kwastje, met de gesmolten boter en zet de vorm dan in de oven gedurende zo’n 20 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn (als je op een broodje klopt moet je een hol geluid horen).

11. Haal de broodjes (aan elkaar) uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Deze bolletjes zijn het allerlekkerst als ze nog net niet helemaal zijn afgekoeld. Je kunt ze ook prima invriezen trouwens. Als je er ’s ochtends een in je (werk)tas stopt, heb je tegen de tijd dat je honger krijgt een lekker homemade broodje bij je.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord