Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • Licorice Day, oftewel dropjesdag! Wat zijn jouw favoriete dropjes?
Dropjes licorice

Licorice Day, oftewel dropjesdag! Wat zijn jouw favoriete dropjes?

Nederland dropland! We zijn grootgebruikers van dit goddelijke spulletje. En hoe goddelijk wij het met z’n allen mogen vinden, er zijn vele landen die daar niets maar ook he-le-maal niets van begrijpen. Gekke Hollanders met hun dropverslaving. Vandaag is het licorice day en ik vraag me af: wat zijn jouw favoriete dropjes?

Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes. Voor de zoetheid wordt suiker (in percentages variërend tussen 30 en 60%) of een andere zoetstof toegevoegd. Vroeger bond men de drop met Arabische gom, tegenwoordig doet men dit meestal met zetmeel of gelatine. Toch wordt Arabische gom soms nog steeds gebruikt. Andere bestanddelen zijn salmiak (ammoniumchloride), soms zout, evenals geur- en smaakstoffen, al dan niet synthetisch (eucalyptus, honing, anijs, melasse). Van nature bruinige en ietwat doorzichtige dropsoorten worden met koolstof of karamel donkerder gekleurd. Vooral in Nederland is drop populair, maar daarnaast ook in de Scandinavische landen en Noord-Duitsland. (Bron: Wikipedia)

Mijn favoriete dropjes:

Uiteraard kan ik een dropje op zijn tijd ook waarderen. Ware het niet dat het nooit, maar ook echt never nooit, bij 1 dropje blijft. Dat spul heeft de nare eigenschap dat je je er misselijk aan eet. Altijd net die paar dropjes teveel in je giechel schuift en dan de rest van de dag alleen maar denkt: ‘Ik eet NOOIT meer drop’. Maar natuurlijk doe je dat wel. En dan begint het feest gewoon weer opnieuw. De dropjes die dat effect op mij hebben? Heb je even? Bielzen, kokindjes, Manneke Pis, zoute krakelingen, dropwielen, heksenhyl enzovoort, enzovoort.

Het leed dat droppot heet

Werk je op kantoor? Dan ken je het fenomeen droppot binnenstebuiten vrees ik. Zo’n mega glazen pot die vol zit met drop. De ene keer met dropjes die niemand echt blieft. De andere keer met jouw favorieten en daar ga je… En dat niet alleen, er heerst ook altijd een ergernis rond zo’n droppot. Altijd is er die collega die er als de kippen bij is om die pot zo snel mogelijk leeg te kanen maar vullen ho maar. Iedereen vult af en toe die droppot behalve die ene collega. Iedereen weet wie het is, iedereen ergert zich eraan en geeft hints maar nooit komt er een bijdrage. Stom! Ik heb het geluk dat ik ver uit de buurt van ‘dé droppot’ zit. Nog wel.

Om terug te komen op mijn vraag: wat zijn jouw favoriete dropjes? Of ben jij de uitzondering op de regel en lust jij geen drop? Let me know in de comments. Ik ben benieuwd. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie