Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

6x rijst recepten

Voedzaam en lekker: rijst recepten!

Eet jij graag rijst? Wij eten het regelmatig in verschillend soorten en toepassingen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies met rijst? Waar komt het vandaan, welke soorten zijn er… Ik zocht het uit en uiteraard zocht ik er gelijk een aantal lekkere rijst recepten bij op Pinterest om mee te varieren. 

Rijst is er in vele soorten:

  • Witte rijst: gepelde, helemaal wit geslepen en gepolijste rijst
  • Snelkookrijst: voorgestoomde en ingekerfde witte rijst met een kortere kooktijd
  • Zilvervliesrijst: de onbewerkte, stevige rijstkorrel met vlies
  • Basmatirijst: geurige, langkorrelige rijst
  • Pandanrijst: rijst met een lange korrel en jasmijngeur
  • Surinaamse rijst: langwerpige, droge en fijne korrel
  • Japanse rijst: ronde, vochtige kleverige korrel voor sushi
  • Desser rijst: ronde, kleverige korrel voor rijstepap
  • Arborio: rijst met een bolle korrel, geschikt voor risotto
  • Wilde rijst: grasachtige plant met een nootachtige smaak

Rijst weetjes

  • Voor de helft van de wereldbevolking vormt rijst het belangrijkste voedingsmiddel.
  • De meeste rijst komt uit tropische gebieden in Azië.
  • Risottorijst komt daarentegen weer vooral uit Italië.
  • In totaal bestaan er maar liefst 2.500 verschillende rijstsoorten.
  • Rijst behoort tot de grassenfamilie en heeft veel water nodig om te groeien.
  • De korrels zitten verstopt in een kaf, dat eerst verwijderd moet worden voordat je rijst kunt gebruiken.

Het is niet noodzakelijk maar door door witte rijst te spoelen in een zeef voordat je het kookt, verwijder je zetmeelresten. Dit voorkomt dat het kookwater gaat schuimen en de rijst gaat klonteren. Als je rijstepap of risotto maakt is dit juist niet nodig, dan helpt het zetmeel om er een romige substantie van te maken. Als je een restje rijst over hebt is het verstandig dit snel te laten afkoelen. Dan is de rijst nog twee dagen houdbaar als je het in de koelkast bewaart.

Rijst recepten

1. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik krijg spontaan trek als ik deze Mexicaanse rijst met chorizo zie. Binnenkort maar eens maken dus dit recept van Savorysweets.nl.

2. Oosterse kip met pandan rijst: een heerlijk bordje comfort food! Een lekkere frisse komkommersalade erbij en klaar ben je. Het recept is van Volgdekruimels.nl

3. En ook deze Koreaanse kip met gebakken rijst van ‘Uit Pauline’s Keuken’ ziet er goddelijk uit. Ik denk dat wij de komende tijd regelmatig rijst eten…

4. Rijstepap komt hier thuis regelmatig voorbij want vooral de mannen zijn er dol op. Schepje bruine suiker erop en smullen maar! Vandaar dat er behalve dit recept van Lekkervanbijons.be nog wat variaties volgen…

5. Met deze fruitige rijstpudding van Libelle-lekker.be scoor je vast en zeker punten. Als dessert maar ook als ontbijt denk ik zomaar.

6. Dit recept voor rijstpudding met stoofpeertjes komt ook weer van ‘Uit Pauline’s Keuken’. Hier loopt je het water toch van in de mond of niet?

Vanwege de neutrale smaak kun je alle kanten op met rijst. Runder snijbonen roerbak met rijst is bij ons ook favoriet. Of wat dacht je van de rijst met worst van Ellen? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie