zoet pittige kip met kiwi en ananas

Zoet pittige kip met kiwi en ananas

Als je eens kritisch door je kookboeken heen gaat om te kijken wat er weg mag, kom je nog eens iets tegen. Een inmiddels vergeeld recept voor zoet pittige kip met kiwi en ananas bijvoorbeeld. Een recept dat ik jaren geleden met grote regelmaat maakte maar daarna ook jaaaaaren lang niet meer heb gemaakt. Gewoon vergeten op een of andere manier. Uiteraard heb ik het gelijk weer gemaakt en het smaakte als vanouds: heerlijk! 

Dat ‘jaren geleden’ is zeker zo’n 20 jaar geleden denk ik. Toen de man en ik net samenwoonden. De tijd waarin recepten nog niet, zoals hier, online te vinden waren. Toen haalde ik mijn kookinspiratie vooral uit Allerhande en dat soort bladen. Of pikte ik van anderen zoals een kookgrage schoonzus bijvoorbeeld. Maar goed, vanaf nu kan ik deze ‘gouwe ouwe’ gewoon hier vinden. En jij dus ook.

Ingrediënten van deze zoet pittige kip:

600 gram kipfiletreepjes
1 flinke ui
2 eetlepels rozijnen, geweld in water
150 gram champignons
2 kiwi’s
1 klein blikje ananasstukjes (op eigen sap)
2 theelepels sambal
2 eetlepels ketjap manis
0,5 eetlepel maizena
1 dl water
zwarte peper
zout
olijfolie

Bereiding van deze zoet pittige kip:

1. Bestrooi de kipreepjes met flink peper en wat zout.

2. Snij de ui in halve ringen.

3. Maak de champignons schoon en halveer ze.

4. Schil de kiwi’s en snijd ze in halve plakken.

5. Verhit wat olie in een hapjespan en bak de kipreepjes goudgeel.

6. Voeg dan de ui en sambal toe en bak nog een paar minuten.

7. Voeg dan de champignons toe en bak nog eens een minuut of 4.

8. Voeg dan de kiwi, ananas en rozijnen toe samen met de deciliter water.

9. Breng aan de kook, roer de ketjap manis erdoor en laat op een laag vuur zachtjes pruttelen.

10. Maak van de maizena met een klein beetje water een papje en voeg dit al roerende toe aan de kip.

11. Kook nog een minuut of 2 door en breng indien nodig op smaak met peper en/of zout.

Bij deze zoet pittige kip past heel goed rijst. Onze favoriete rijst is Pandanrijst maar dat kan natuurlijk iedere soort rijst zijn. Eventueel nog wat atjar en kroepoek erbij op tafel en smullen maar! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *