Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Typisch najaar: tamme kastanjes
tamme kastanjes recepten

Typisch najaar: tamme kastanjes

Mijn vader maakte ze vroeger nog wel eens: gepofte kastanjes. Ik vond het altijd een beetje gek als kind, kastanjes eten. Maar tegelijk ook lekker. Je komt ze soms nog wel eens tegen op een markt ergens of tijdens een event, zo’n kraampje waar je vers gepofte kastanjes kunt kopen. Maar zelf rapen en poffen is toch eigenlijk veel leuker? Zeker als je toch het bos in gaat voor een lekkere herfstwandeling.

Wist je dat tamme kastanjes heel veel gezonde vitamines bevatten? Vitamine C, B6, mangaan en niacine bijvoorbeeld. En ze bevatten onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten. Prima snack dus!

Hoe herken je tamme kastanjes

De bomen hebben langwerpige, getande bladeren en de bolster heeft heel veel fijne stekeltjes die prikken. Heel anders dus dan de kastanjes die we wel altijd in grote hoeveelheden rapen. Om mee te knutselen bijvoorbeeld. Die hebben zo’n grote bolster met grove stekels. In de bolster van een tamme kastanje vind je vaak meerdere kastanjes die niet rond zijn maar wat platter en bovenop zit een klein pluimpje. Als je eenmaal thuis bent dan kun je ze het beste meteen wassen en laten drogen op een schone theedoek. Dan blijven ze ongeveer een week goed. Als je ze droogt in de oven, een aantal uur op 80 graden, blijven ze zelfs maanden goed.

Tamme kastanjes poffen

1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand of zet de barbecue aan.

2. Haal alle kastanjes uit de bolster.

3. Doe de kastanjes in een bak met water en haal de kastanjes die blijven drijven eruit; die zijn niet goed meer.

4. Kruis dan met een scherp mes iedere kastanje in aan de bovenkant, zodat ze tijdens het poffen niet ontploffen (ja dat rijmt).

5. Verdeel de kastanjes over een bakplaat en pof ze in 10 minuten gaar. Als de kastanjes wat kleiner zijn dan een paar minuten korter in de oven.

6. Als ze openstaan zijn ze klaar om te eten. Verwijder de doppen en het vliesje om de noot.

Lekker met wat roomboter en zeezout! Of als je meer van zoetigheid houdt: stroop of honing combineren prima.

Recepten met tamme kastanjes

tamme kastanjes recepten

1. Wat dacht je van deze ravioli van geitenkaas met warme vinaigrette van kastanjes. Het is best veel werk om dit recept te maken, maar dan heb je ook wat. Ideetje voor een regenachtige zondag?

2. Bij het zien van deze Italiaanse chocoladetaart met tamme kastanjes loop het water je toch spontaan in de mond of niet? Bij mij wel in ieder geval.

3. Ook heerlijk voor een herfstachtige zondag: kip gevuld met  knoflook en tamme kastanjes naar recept van Gordon Ramsay. Aardappeltjes uit de oven erbij en verse groenten; heerlijk!

Ik weet wel dat ik bij de eerstvolgende boswandeling op zoek ga naar tamme kastanjes. En jij? Wijzer geworden of wist je dit allemaal al?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord