Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Stoofperen: lekker en typisch herfstrecept
Stoofperen recept

Stoofperen: lekker en typisch herfstrecept

Hoewel het even duurde voor het écht herfst werd is het inmiddels zover. De bomen kleuren in de meest prachtige tinten en worden langzaam kaal. De temperatuur daalt en sinds dit weekend is de wintertijd ook weer ingegaan. En wat past er uitstekend bij de herfst? Juist stoofperen. Op zoek naar een lekker recept? Lees dan vooral verder. 

De broer bracht pas een grote doos met stoofperen langs en dus ging ik aan de slag. De eerste portie bereidde ik met de Crockpot. Een deel ging met de visite mee naar huis en wij (vooral grote broer) aten de rest op. De voorraad peren in de doos was nog riant dus maakte ik afgelopen zondag een hele grote pan stoofperen.

De ingrediënten voor stoofperen

Stoofperen recept2-3 kilo stoofperen
0,5 liter rode wijn
2 kaneelstokjes
1 steranijs
1 vanillepeul
50 gram suiker
(eventueel Maizena als je de saus iets wilt indikken)

De bereiding van stoofperen

In de pan:

1. Kleine peertjes? Dan laat ik ze altijd heel en schil ik ze goed met de dunschiller. Grotere peertjes? Dan kun je ze schillen en in parten snijden.

2. Doe de peren in een pan en schenk daar de rode wijn bij.

3. Vul aan met water tot de peertjes net onder staan.

4. Voeg het kaneelstokje, de steranijs, suiker en opengesneden vanillepeul toe.

5. Breng nu het geheel aan de kook om vervolgens gelijk het vuur laag te draaien zodat ze gelijkmatig kunnen stoven.

6. Laat de stoofperen nu minimaal 1,5-2 uur met rust.

7. In principe zijn de peren nu klaar. Indien je de saus iets dikker wilt kun je een papje van Maizena met wat kookvocht toevoegen en dit even goed mengen.

8. Persoonlijk vind ik stoofperen het lekkerst als ze uit de koeling komen. Als bijgerecht of als dessert met een bolletje ijs. Eet lekker!

In de Crockpot:

1. Kleine peertjes? Dan laat ik ze altijd heel en schil ik ze goed met de dunschiller. Grotere peertjes? Dan kun je ze schillen en in parten snijden.

2. Doe de peren in de Crockpot en schenk daar de rode wijn bij.

3. Vul aan met water tot de peertjes net onder staan.

4. Voeg het kaneelstokje, de steranijs, suiker en opengesneden vanillepeul toe.

5. Stel de Crockpot nu in op stand ‘laag’ en de timer op 4 uur.

6. In principe zijn de peren na 4 uur klaar. Indien je de saus iets dikker wilt kun je in het laatste half uur een papje van Maizena met wat kookvocht toevoegen en dit even goed mengen.

8. Persoonlijk vind ik stoofperen het lekkerst als ze uit de koeling komen. Als bijgerecht of als dessert met een bolletje ijs. Eet lekker!

Heb je een grote voorraad stoofperen gemaakt? Invriezen gaat heel goed (met voldoende sap). Of doe zoals ik, maak de buren blij. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie