Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Speculaas crumble met amandelspijs en appel
speculaas crumble met amandelspijs en appel foto

Speculaas crumble met amandelspijs en appel

Een crumble is vrijwel altijd een goed idee en komt hier regelmatig op tafel. Dit keer maakte ik een speculaas crumble met amandelspijs en appel. Schepje kwark ernaast en genieten maar. Of als je het nóg lekkerder wil: een bolletje ijs en/of wat slagroom in plaats van kwark. Of gewoon zo, solo. Allemaal heerlijk! 

Hoewel deze speculaas crumble natuurlijk extra goed past bij Sinterklaas, kan ik niet anders zeggen dan dat je ‘m heel prima het hele jaar door kunt serveren hoor. Ik denk niet dat ook maar iemand bezwaar heeft. Maar zeker in de herfst en winter en tijdens feestmaand december is deze heerlijkheid echt op zijn plaats. Ga jij dit recept maken?

Ingrediënten:

5 grote appels (goudreinet of elstar), in blokjes
50 gram havermout
125 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter, op kamertemperatuur
snufje zout
2 theelepels koek- en speculaaskruiden
150 gram amandelspijs

Zo maak je deze speculaas crumble met amandelspijs:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Doe de havermout, basterdsuiker, boter, het zelfrijzend bakmeel, een volle theelepel koek- en speculaaskruiden en een snufje zout in een beslagkom en meng met een vork (of je handen) tot een egaal kruimeldeeg.

3. Meng de appelblokjes met een volle theelepel koek- en speculaaskruiden en doe het mengsel in een (niet te grote) ovenschaal.

4. Verkruimel nu het amandelspijs boven de appelstukjes.

5. Verdeel daarna het kruimeldeeg erover en zet de speculaas crumble in de oven gedurende zo’n 2o-25 minuten, tot de appel zacht is en het deeg goudbruin.

Zoals ik al zei aan het begin van dit blog, er komen bij ons thuis vaker crumbles voorbij. Mocht je er ook van houden, kijk dan ook eens naar het recept voor stoofperen crumble, apple crumble uit de slowcooker of apple crumble toetje in een glas, met Amaretto.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie