Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Pruimentijd! Dat vraagt om pruimen recepten
Pruimen recepten foto

Pruimentijd! Dat vraagt om pruimen recepten

Zo richting het einde van de zomer vind ik het op een of andere manier altijd pruimentijd. Zo uit de hand zijn ze al eerder lekker maar om te verwerken in recepten vind ik het nu het moment. Om jam van te maken, of te verwerken in een cake… De mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaar dat ik op Pinterest zes lekkere pruimen recepten bij elkaar zocht. 

Tot in de pruimentijd! is een afscheidsgroet waarmee wordt bedoeld: ‘tot over een poosje!’ Je kunt het ook zeggen als je niet weet wanneer je de ander weer zult zien; dan betekent het ‘tot ooit!’. Tot in de pruimentijd! bedacht is door P.C. Hooft en zijn vrienden, onder wie Vondel, Huygens en Maria Tesselschade. Hooft ontving hen vaak op zijn Muiderslot. Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden bij wijze van afscheid “Tot in de pruimentijd!” tegen elkaar, waarmee ze de volgende zomer bedoelden. (Bron: www.onzetaal.nl)

Pruimentijd: de lekkerste pruimen recepten

1. Van deze pruimenchutney loopt het water je toch direct in de mond? Lekker bij een kaasplankje, stukje wild of broodje oude kaas…

2. Als je snel iets super lekkers op tafel wil zetten dan is deze bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoot je vriend. Het deeg kun je namelijk kant-en-klaar kopen van Tante Fanny en rol je zo uit op de bakplaat.

3. Deze gaat bij zeker op het te-maken-lijstje voor een herfsterige zondag: kippenstoof met pruimen en abrikozen. Lekker met couscous of rijst.

4. Ok, en deze makkelijke pruimentaart zet ik dan gelijk onder die kippenstoof. Met een bolletje ijs ernaast is het (decadente) toetje ook geregeld.

5. Wel zin om te bakken maar geen zin om heel nauwkeurig te werken? Dan is een galette altijd een prima keuze. Die hoort namelijk een beetje rommelig. En check die kleur dan!

6. Ontbijten met pruimen gaat sowieso heel prima maar met deze yoghurt pruimencake helemaal. Wie gaat ‘m gelijk maken?

Dat verhaal over ’tot in de pruimentijd’ wordt trouwens nog steeds vertelt in het Muiderslot. Vanuit een bepaald deel van het slot heb je zicht op de boomgaard met pruimenbomen en daar wordt deze anekdote dan aangehaald. Anyway, welke pruimen recepten spreken jou het meeste aan? 

 

 

Foto door Vladimir Gladkov: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/voedsel-eten-bord-plaat-6208130/

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie