Omdat je nooit genoeg recepten voor maaltijdsalades kunt hebben, heb ik er weer een toegevoegd: pittige makreelsalade met krieltjes. Ik maakte deze tijdens het zonnige en warme paasweekend. Ideaal want snel klaar, voedzaam en lekker. Een prima bordje om in de tuin van te genieten.
Ik koos voor gemak en ging voor makreelfilet maar je kunt natuurlijk ook een hele makreel kopen en deze zelf schoonmaken. Op een of andere manier vind ik dat toch altijd lekkerder. Maar ja, het is ook een hoop gedoe en gepiel met graatjes. Voor het recept maakt het verder niet uit, dus kies voor wat je zelf prettig vindt.
Ingrediënten van deze pittige makreelsalade met krieltjes:
Zo maak je deze pittige makreelsalade met krieltjes:
1. Halveer de krieltjes of snijd ze in kwarten en kook 10-12 minuten in water met zout. Giet de krieltjes af en laat ze iets afkoelen.
2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper.
3. Schep de dressing door de lauwwarme krieltjes.
4. Meng de tomaatjes, rode peper, de helft van de bosui en de helft van de makreel erdoor. Tip: als je niet van te pittig bent kun je het beste de zaadjes en de zaadlijsten van de peper verwijderen; deze zorgen voor de hitte.
5. Verdeel wat andijvie over vier borden en schep hier de salade op en maak af met de rest van de makreel en bosui erbovenop. Enjoy!
Je kunt deze salade ook als onderdeel van een buffet of bij de BBQ gebruiken. Dan doe je alles in een grote schaal en kan iedereen naar behoefte opscheppen. Misschien komen de recepten voor pittige tonijnsalade en zalmsalade dan ook nog van pas 😉