Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Pittige makreelsalade met krieltjes
pittige makreelsalade met krieltjes

Pittige makreelsalade met krieltjes

Omdat je nooit genoeg recepten voor maaltijdsalades kunt hebben, heb ik er weer een toegevoegd: pittige makreelsalade met krieltjes. Ik maakte deze tijdens het zonnige en warme paasweekend. Ideaal want snel klaar, voedzaam en lekker. Een prima bordje om in de tuin van te genieten. 

Ik koos voor gemak en ging voor makreelfilet maar je kunt natuurlijk ook een hele makreel kopen en deze zelf schoonmaken. Op een of andere manier vind ik dat toch altijd lekkerder. Maar ja, het is ook een hoop gedoe en gepiel met graatjes. Voor het recept maakt het verder niet uit, dus kies voor wat je zelf prettig vindt.

Ingrediënten van deze pittige makreelsalade met krieltjes:

1 kilo krieltjes met schil (schoongeboend)
200 gram kerstomaatjes (gehalveerd)
1 rode peper (in ringetjes)
2 lente-uitjes (in ringetjes)
400 gram gerookte makreelfilets (in reepjes)
1 zak gesneden andijvie
Voor de dressing:
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels melk
2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels platte peterselie (gehakt)

Zo maak je deze pittige makreelsalade met krieltjes:

1. Halveer de krieltjes of snijd ze in kwarten en kook 10-12 minuten in water met zout. Giet de krieltjes af en laat ze iets afkoelen.

2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper.

3. Schep de dressing door de lauwwarme krieltjes.

4. Meng de tomaatjes, rode peper, de helft van de bosui en de helft van de makreel erdoor. Tip: als je niet van te pittig bent kun je het beste de zaadjes en de zaadlijsten van de peper verwijderen; deze zorgen voor de hitte.

5. Verdeel wat andijvie over vier borden en schep hier de salade op en maak af met de rest van de makreel en bosui erbovenop. Enjoy!

Je kunt deze salade ook als onderdeel van een buffet of bij de BBQ gebruiken. Dan doe je alles in een grote schaal en kan iedereen naar behoefte opscheppen. Misschien komen de recepten voor pittige tonijnsalade en zalmsalade dan ook nog van pas 😉

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord