Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Recept: Hot Cross Buns à la Pukster
hot cross buns recept

Recept: Hot Cross Buns à la Pukster

Vorig jaar maakte ik rond Pasen voor het eerst Hot Cross Buns. Ik had ze al zo vaak voorbij zien komen dat ik ze persé zelf wilde maken. Het zijn, kort samengevat, zoete broodjes met rozijnen en koekkruiden. Best een bewerkelijk broodje om te maken maar het is de moeite waard. Ik maakte ze afgelopen Pasen weer. Zelf eens proberen? Lees snel verder voor het recept. 

A hot cross bun is a spiced sweet bun made with currants or raisins, marked with a cross on the top, and traditionally eaten on Good Friday in the British Isles, Australia, Canada, India, Ireland, New Zealand, Pakistan, South Africa and some parts of America. The buns mark the end of Lent and different parts of the hot cross bun have a certain meaning, including the cross representing the crucifixion of Jesus, and the spices inside signifying the spices used to embalm him at his burial. They are now available all year round in some places. Hot cross buns may go on sale in the United Kingdom, Australia and New Zealand as early as New Year’s Day or after Christmas. (Bron: Wikipedia) 

Ingrediënten voor deze hot cross buns:

360 ml water
1 eetlepel gist
4 eetlepels suiker
2 theelepels koekkruiden
rasp van een sinaasappel
2 eetlepels zachte boter (+ extra om mee te bestrijken)
1 theelepel zout
500 gram bloem (+ extra indien nodig)
100 gram rozijnen (geweld en uitgelekt)

Voor het ‘cross’:
3 eetlepels bloem
2 eetlepels water

De bereiding van deze hot cross buns:

1. Doe het water in een beslagkom, los daar de suiker en gist in op en laat het zo’n 5 minuten staan totdat het licht begint te schuimen.

2. Voeg de boter, het zout, de koekkruiden en de bloem toe en kneed tot een soepel deeg (of laat de KitchenAid mixer het werk doen).

3. Als het deeg te dun blijft voeg je nog wat extra bloem toe, net zolang tot je een bal kunt vormen van het deeg maar die nog lekker zacht en soepel aanvoelt. Pas op dat je niet teveel extra bloem toevoegt.

4. Kneed het deeg 10 minuten goed door en voeg dan de rozijnen en sinaasappelrasp toe en meng nog eens 5 minuten door.

5. Zet het deeg dan weg onder een vochtige doek om te rijzen (circa 20 minuten).

5. Bekleed een bakblik met bakpapier.

6. Kneed het deeg nog even kort door en verdeel het dan in 12 bolletjes die je naast elkaar in het bakblik legt.

7. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met de zachte boter.

8. Bedek weer met de vochtige theedoek en laat nog zo’n 40 minuten rijzen tot ze mooi aansluiten en omhoog gekomen zijn.

9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

10. Breng nu met een scherp mes kruizen aan in de bolletjes deeg.

11. Maak een papje van de bloem en het water en doe dit in een spuitzak waarna je de kruizen aanbrengt op de bolletjes in de inkepingen die je net hebt gemaakt.

12. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak in 15 minuten de hot cross buns mooi goudbruin en gaar.

13. Haal de broodjes uit de oven en laat ze aan elkaar afkoelen.

14. Je kunt ze nu gelijk uit de oven eventueel nog eens met zachte boter bestrijken voor een mooie glans of gebruik abrikozenjam.

Hot Cross Buns horen echt bij Pasen maar wij vinden ze eerlijk gezegd altijd een goed idee. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie