Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Ovenschotel met broccoli, krieltjes en ham
Ovenschotel met broccoli, krieltjes en ham foto

Ovenschotel met broccoli, krieltjes en ham

Improviseren kun je leren… En zo kwam deze ovenschotel met broccoli, krieltjes en ham hier laatst op tafel. Gefabriceerd met ingrediënten die in huis waren. Goed gelukt wel deze improvisatie ovenschotel want ik weet zeker dat ik ‘m nog eens ga herhalen.

Mocht je geen ham in huis hebben, maar wel spekreepjes of chorizo bijvoorbeeld: kan ook heel goed! Geen broccoli maar wel boontjes of bloemkool? Kan allemaal. Kortom, een perfect recept om restjes op te maken en toch een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te toveren.

Dit heb je nodig voor 3-4 personen:

2 stronken broccoli, in kleine roosjes
600 gram minikrieltjes
6 eieren
100 gram gegrilde ham (plakken)
1 sjalotje
100 gram geraspte kaas (belegen of oud)
olijfolie
paprikapoeder
peper en zout

Zo maak je deze ovenschotel met broccoli, krieltjes en ham:

1. Verhit in een ruime koekenpan een scheutje olijfolie, voeg de minikrieltjes toe, bestrooi met peper, zout en paprikapoeder en bak op gemiddeld hoge stand goudbruin.

2. Kook ondertussen de broccoli in zo’ 6 minuten beetgaar.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie.

4. Snipper het sjalotje en doe bij de krieltjes in de pan zodat ze kunnen meebakken.

5. Snijd de plakken ham in blokjes en voeg ook toe aan de krieltjes. Schep het geheel regelmatig om zodat alles gelijkmatig goudbruin kleurt.

6. Kluts ondertussen de eieren, bijvoorbeeld in een maatbeker, voeg 1/3 van de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout.

7. Als de krieltjes goudbruin zijn en de broccoli is afgegoten, voeg je deze samen zonder verder te verwarmen.

8. Giet de geklutste eieren erbij, meng snel even door elkaar en doe dan over in de ovenschaal.

9. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak zo’n 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Zo zie je maar, dat koken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn. Deze ovenschotel met broccoli doet het goed met een lekker frisse salade of komkommersalade!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie