Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Van wafel tot koek foto

Van wafel tot koek | Regula Ysewijn

De boeken van Regula Ysewijn zijn niet uit de categorie standaard kook- of bakboek. Regula neemt je altijd mee in een stukje geschiedenis van bepaalde eet- en drinkgebruiken. Daar koppelt ze dan stuk voor stuk verrassende authentieke recepten aan. De fotografie maakt het geheel af en alles samen zorgt voor prachtige boeken. Eerder mocht ik al het Brits Bakboek en Pride and pudding reviewen en nu mocht dit nieuwe pareltje Van wafel tot koek ook weer reviewen, lees je mee?  

In dit vervolg op haar internationaal gelauwerd Pride and pudding, Brits Bakboek, Authentieke Belgische café’s en het Downtown Abbey Christmas Cookbook, richt Regula zich op de baktradities van haar geboorteland in het hart van de Lage Landen. Om de lezer mee te nemen op een fascinerende reis door het verleden, liet Regula zich leiden door de geschiedenis van de kunst. Ze verbeeld met haar verhalende fotografie en recepten het landschap van de rijke bakcultuur van de regio. Van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die ons meteen aan Sinterklaas en Sint Maarten doen denken. (Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Van wafel tot koek

Van wafel tot koek omslagDit boek is een wonderlijke combinatie van een stukje geschiedenis en heerlijke recepten voor alle feesten van het jaar. Kortom, leerzaam leesvoer én voldoende bakinspiratie voor de feestdagen door het jaar heen!

De recepten zijn na een voorwoord van Dr Annie Gray (historicus) en inhoudsopgave vind je ook nog een extra inhoud met de recepten gerubriceerd op feestdag. Daarna volgt een inleiding en de hoofdstukken Het hart van de Lage Landen, Taalgrenzen, Antwerpen: suikerhoofdstad van Europa, De Belgische wafel, Uit een heet ijzer, een midwinterfeestmaal, Van witte tarwe tot donkere rogge, Maria-Lichtmis en pannenkoeken, Vette dinsdag en het carnaval van Binche, Catherine à Doubles, Crêpes op de wijze van Doornik, Krakeling, bretel, pretzel, Sintegreef, de Graaf van Halfvasten, Kermisgastronomie, De verstandige kock, Vlaai, Twee taarten, één ‘boulette’, Amerikaans-Belgische vlaai, Kunst uit de Gouden Eeuw, Het Sinterklaasfeest, Zoete zaligheid, Peperkoek en speculaas, Deeg prenten en Een herinnering van smaak en geur. Achterin het boek vind je nog praktische informatie, een dankwoord, bronnen en verwijzingen en een handig register.

Over Regula Ysewijn

Regula Ysewijn is culinair auteur en fotograaf. Ze heeft een bijzondere interesse in historische recepten en de evolutie van onze eet- en drinkcultuur. Daarnaast is Regula jurylid van Bake off Vlaanderen, de Vlaamse serie van het Britse programma The great Brithsh bake off. Regula’s werk voert haar meestal naar Groot-Brittanië waar zij meewerkt aan verschillende publicaties zoals het magazine van Borough Market en aan programma’s voor BBC.

” Ik ben helemaal verliefd op dit mooie boek.” | Nigella Lawson

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Van wafel tot koek een shortlist met de lekkerste recepten. Dit is mijn top 10 (ook wel te-maken-lijstje):

1. Lacquemant
2. Piot
3. Rogge verdommeke
4. Pain à la grecque
5. Boules de Berlin
6. Tarte du Lothier
7. Vaution de Verviers
8. Rijstevlaai
9. Lebkuchen
10. Taaitaai

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kook- en bakboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie