Eten met het seizoen; vroeger deden ze niet anders want je moest het maar doen met wat er te oogsten viel in je eigen omgeving. Of putten uit de voorraad weckgroenten die zorgvuldig was aangelegd in periodes van overvloed.
Tegenwoordig kunnen we als we willen het hele jaar door alle groenten en fruit eten omdat het van over de hele wereld wordt aangevoerd. Maar wees nu eerlijk; zo’n sappige, zoete, Hollandse aardbei in de zomer smaakt toch vele malen beter dan zo’n hard en waterig exemplaar uit Spanje in de winter. Dus wil jij liever eten met het seizoen? Ik zocht voor je uit wat er in de maand mei in Nederland beschikbaar is.
Eten met het seizoen in mei
Aardappelen
Andijvie (krul)
Asperges, groen en wit
Bleekselderij
Bosui
Chinese kool
Doperwten
IJsbergsla
Komkommer
Koolrabi
Lamsoren
Paksoi
Peer
Peultjes
Postelein
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Radijs
Rettich
Rode kool
Spinazie
Tomaat (vlees, tros, roma en ronde)
Tuinboon
Ui
Veldsla
Witte kool
Witlof
Wortelen (bos- winter- en waspeen)
Zeekraal
Uiteraard is het mogelijk dat dit rijtje groenten en fruit uit een ander land bij de supermarkt of groenteboer ligt. Even navragen voor je inkoopt dus als je er zeker van wilt zijn dat je Nederlandse producten inkoopt. Volgende maand volgt een overzicht van groenten en fruit in juni!