Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • De Spaanse eetcultuur: Fanny is er gek op (mét recept)
De Spaanse eetcultuur volgens Fanny foto

De Spaanse eetcultuur: Fanny is er gek op (mét recept)

Wat een eer om voor het blog van Sabine te mogen schijven! Wij kennen elkaar al jaren, onze oudste zoons zaten vanaf groep 3 in dezelfde klas op de basisschool. Ik ben oorspronkelijk Française en ben op mijn 20ste naar Nederland geëmigreerd. Ik was destijds klaar met mijn studie Duitse literatuur aan het Goethe instituut van Wuppertal en toe aan een nieuw avontuur. Nederland was altijd comfortabel en fijn maar voelde nooit als ’thuis’…

Na mijn scheiding gaf mijn vrijheid mij een enorme drive om te l.e.v.e.n! Per toeval ben ik een oude schoolvriend van de middelbare school tegengekomen en de vonk sloeg vrijwel meteen over! Een Fransman… die in de prachtige Spaanse stad Valencia woont! Na een paar keer heen en weer te hebben gevlogen, de cultuur te hebben geproefd en de zon op mijn lijf te hebben gevoeld wist ik het: dáár hoor ik! Inmiddels woon ik alweer zes maanden in een buitenstadje van Valencia en elke dag geniet ik intens van de kleuren, de geuren, het klimaat en de mensen.

Je kunt Fanny volgen via haar (nieuwe) Instagram-account: @fannyinvalencia!

De Spaanse eetcultuur: heel anders dan in Nederland

Wat hier heel anders is dan in Nederland is de Spaanse eetcultuur en die past volledig bij mijn liefde voor eten. Nooit meer cravings om 16.00 uur of trek in borrelnootjes of ander snaai in de avond!

Hier in Spanje zijn er vijf eetmomenten op een dag:
• Desayuno (ontbijt), tussen 7.00 en 9.00 uur
• Almuerzo (tussendoortje), rond 11.30 uur
• Comida (warm eten), tussen 14.00 en 15.30 uur
• Meriendia (tussendoortje), rond 18.00 uur
• Cena (warm eten, vaak lichter dan ’s middags), tussen 21.00 en 22.30 uur.

En ja, ook kleine kinderen eten op deze tijdstippen en slapen heerlijk erna. School begint om 9.00 uur en ik heb tot nu toe nog nooit een kindje horen krijsen van vermoeidheid. Door de siësta (een rustmomentje na de comida) verloopt alles rustig en gebalanceerd. Ideaal en stressvrij voor kinderen en volwassenen!

Ontbijten in Spanje

Mijn lievelings eetmoment is het ontbijt; heerlijk op een terras van een van de vele café’s bij mij om de hoek. Voor een kopje koffie of thee mét een gezonde tostada met tomaten en olijfolie betaal je gemiddeld maar € 2,-. Een prachtige manier om de dag goed en lekker te beginnen!

Er zijn vele varianten van de geliefde tostada: bij voorbeeld met (feta)kaas, ansjovis, serranoham, zalm, avocado en nog veel meer. Het recept? Snijd een stokbrood doormidden en vervolgens open, leg de helften even onder de gril, rasp 2 tomaten  en een teentje knoflook en meng beiden door elkaar met een eetlepel olijfolie (extra virgin) en wat zout. ¡Qué aproveche!

Fanny

Fanny en ik stonden met grote regelmaat samen op het schoolplein op onze kids te wachten. Toen ze besloot naar Spanje te verhuizen gaf ze aan dat ze misschien wel wilde gaan bloggen. Pas geleden vroeg ik haar of ze het leuk zou vinden om een gastblog te schrijven. Super enthousiast ging ze aan de slag en nu heb  je dat eerste blog gelezen. Leuk hè?! Wie weet volgen er wel meer blogs van Fanny over de Spaanse eetcultuur, lekkere recepten en ander leuks. Wordt vervolgd…
Sabine

Fanny is een passievolle moeder en van oorsprong Française. Ze heeft ruim 20 jaar in Nederland gewoond en heeft een half jaar geleden de Flevolandse polders ingeruild voor het zonnige Valencia. Fanny is 5-talig en altijd in voor nieuwe ontdekkingen.

Geef een reactie