Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Zuurkoolstrudel: winters comfort food
zuurkoolstrudel foto

Zuurkoolstrudel: winters comfort food

Zeg je strudel dan denk je vrijwel gelijk aan Apfelstrudel toch? Dat snap ik gelijk want dat is ook echt een heerlijk bakseltje. Maar behalve zoete strudels, zijn hartige strudels ook echt een goed idee. Dus ging ik aan de slag met een zuurkoolstrudel. Hieronder deel ik het recept met je zodat je zelf ook een portie winters comfort food kunt maken. 

Je vindt op Pukster.nl trouwens ook een recept voor Apfelstrudel (uiteraard!) én een recept voor een Oosterse vegetarische strudel. Om je gerust te stellen: het deeg voor strudels maak ik nooit zelf. Want waarom zou je daar, zeker als je een druk leven hebt en toch lekker wil eten, veel tijd aan besteden als de kant-en-klare degen van Tante Fanny net zo goed zijn… #tip.

Dit heb je nodig:

1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
500 gram zuurkool
1 rookworst, in halve plakjes
1 ui, gesnipperd
1 appel, in kleine blokjes
half handje rozijnen
200 ml appelsap
peper en zout
olijfolie

Zo maak je deze zuurkoolstrudel:

1. Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui glazig.

2. Voeg dan de zuurkool toe en bak kort even mee.

3. Voeg nu het appelsap en de rozijnen toe en laat zo’n 10 minuten stoven tot al het vocht verdampt/opgenomen is.

4. Breng op smaak met peper en zout en meng de plakjes rookworst en appel door de zuurkool.

5. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

6. Rol het bladerdeeg uit en leg op een helft over de lengte het zuurkoolmengsel.

7. Vouw de andere helft van het deeg erover en duw de randen goed op elkaar. Dit kan ook met een vork.

8. Leg de zuurkool strudel in de oven en bak deze in zo’n 20-25 minuten goudbruin.

Je kunt de zuurkoolstrudel eventueel nog bestrijken met wat geklutst ei voor een glanzend laagje. Lekker met verse appelmoes! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord