Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Apfelstrudel: zo maak je ‘m in een handomdraai
apfelstrudel

Apfelstrudel: zo maak je ‘m in een handomdraai

Soms heb je gewoon trek in een lekker bakseltje maar heb je geen zin om daar uren voor in de keuken te staan en alles ‘from scratch’ te maken. Een apfelstrudel is in een handomdraai gemaakt. Als je maar zorgt dat je de juiste ingrediënten in huis hebt natuurlijk. Een apfelstrudel kan natuurlijk het hele jaar door maar is extra lekker in de aanloop naar je wintersportvakantie. Vast een beetje in de stemming komen 😉

Apfelstrudel (of appelstrudel) is een traditioneel Oostenrijkse gebaksoort, die vooral erg populair is in Wenen. Apfelstrudel bestaat uit deeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar gold later als een culinair hoogstaand gerecht. Apfelstrudel wordt meestal gegeten met slagroom, ijs en/of warme vanillesaus. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze apfelstrudel:

1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
4 goudreinetten
handje rozijnen
Stroh rum
2 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
poedersuiker

De bereiding:

1. Doe de rozijnen in een kommetje en zet ‘onder water’ met Stroh rum. Laat de rozijnen een half uurtje wellen.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Schil de appels, snijd in kleine blokjes en doe ze in een schaal.

4. Voeg de suiker en het kaneelpoeder toe en meng door elkaar.

5. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier.

6. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en meng ze dan door de appelblokjes.

7. Verdeel de appel-rozijnenmix over een (lange) helft van het bladerdeeg.

8. Vouw de ander helft nu over de vulling heen en duw voorzichtig de randjes aan.

9. Gebruik een vork om de randjes nog iets beter aan de te duwen en een mooi patroon aan te brengen.

10. Breng met een scherp mes gleuven aan in de bovenkant om de porties al te markeren.

10. Schuif de apfelstrudel nu in de oven bak gedurende zo’n 20 minuten tot hij gaar en goudbruin is.

11. Laat de apfelstrudel afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

12. Aansnijden maar en: guten appetit!

Mocht je nu zin hebben in nog meer lekkers om de voorpret voor de wintersport te vergroten. Check dan ook even het blog over typische wintersport recepten uit Oostenrijk

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie