Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Zoet zure komkommer: zo maak je het zelf
zoet zure komkommer recept

Zoet zure komkommer: zo maak je het zelf

We komen regelmatig bij Chinees/Japans restaurant Fuji House. Omdat het een van de weinige restaurants is waar de ernstige pinda-allergie van grote broer geen probleem is en omdat we daar vaak met vrienden en hun kinderen gaan eten. De kids vinden het uiteraard heerlijk om van alles en nog wat te proeven in die fijne kleine porties. Ik ben fan van de zoet zure komkommer…

Toegegeven; de volwassenen in het gezelschap vinden het ook geen straf om daar te eten. Daar waar iedereen z’n favorieten heeft, bestel ik dus standaard een portie zoet zure komkommer. Heerlijk spul echt! Ik probeerde het zelf thuis te evenaren en ik moet zeggen dat het in de buurt komt. En zo eenvoudig om te maken ook.

Ingrediënten voor zoet zure komkommer:

1 komkommer
1 rode peper
1 teentje knoflook
1 cm gember
1 snufje komijn
1 theelepel kurkuma
125 ml rijstazijn
sap van en halve citroen
theelepel suiker

Zo maak je het:

1. Was de komkommer en snij deze over de lange kant doormidden.

2. Verwijder met een lepeltje de zaadjes en snijd de halve komkommers nu over de lengte in drie delen.

3. Snijd alle delen op maat (ongeveer 4 cm lang).

4. Snijd de peper in ringetjes en verwijder de zaadjes.

5. Maak de knoflook en gember schoon.

6. Doe de rijstazijn in een steelpan en verarm tot het zachtjes kookt.

7. Raspt de knoflook en gember boven de azijn en roer door.

8. Voeg nu de komijn en kurkuma toe en laat nog even meepruttelen.

9. Haal de pan van het vuur, schep de stukken kommer, ringetjes rode peper, suiker en het citroensap (naar smaak) erdoor en laat afkoelen.

10. Doe over in een goed afsluitbare glazen pot en zet in de koelkast tot gebruik.

Zoals gezegd; het komt in de buurt maar nog niet 100%. Wordt vervolgd. Neemt niet weg dat deze versie heerlijk is bij een rijstmaaltijd zoals foe yong hai bijvoorbeeld. Enjoy!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie