Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

foe yong hai

Foe yong hai: zo maak je het zelf

Voor alles moet een eerste keer zijn in je leven en dus ook voor homemade foe yong hai. En dat was een goed idee want iedereen vond het lekker. Sterker nog, ik vond het persoonlijk lekkerder dan de vaak sponzige versie van de Chinees. Anyway, ik maakte een versie zonder vlees of vis maar dat voeg je zelf heel eenvoudig toe als je dat lekker vindt. 

Eet jij graag Chinees en wat is dan je favoriete gerecht? Thuis aten wij vroeger meestal bami of nasi met babi pangang. Mijn vader nam er dan vaak nog een loempia of sateetje bij. En uiteraard mocht de kroepoek niet ontbreken. Later gingen de man en ik vaker voor mihoen of witte rijst in plaats van de bami maar de babi pangang blijft een favoriet (waarbij ik 2/3 van de atjar op mijn bord schep). Hoewel ik zelf inmiddels dan liever de Cha chiew kies. Maar eerlijk gezegd is het echt al minstens een jaar geleden dat we Chinees haalden. Door de pinda-allergie van grote broer is het eigenlijk alleen een optie als hij niet mee-eet. Missen doe ik het zeker niet maar deze foe yong hai houden we er wel in en mag zeker op  herhaling.

Ingrediënten van deze foe yong hai:

10 eieren
1 prei
200 gram winterpeen in halve plakjes
200 gram taugé
zout

Voor de saus:
250 ml ketchup
half blik gepelde tomaten
150 ml groentebouillon
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
klein stukje verse gember, fijngeraspt
2 eetlepels gembersiroop
2 eetlepels rijstazijn
peper en zout

Zo maak je de foe yong hai:

1. Fruit een minuut of 3, in een steelpan met dikke bodem de ui, knoflook en gember.

2. Voeg de ketchup, bouillon en gepelde tomaten toe, roer even door en laat een kwartiertje pruttelen. Wel af en toe even roeren.

3. Als je er, net als wij, witte rijst bij wil eten is nu het moment om de pan met water op te zetten.

4. Kluts ondertussen de eieren los met een scheutje water en wat zout.

5. Als de rijst klaar is, giet je deze af en zet je nog een minuut of 10 weg.

6. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de prei, wortel en taugé daarin een minuut of 5.

6. Voeg dan de eieren toe, roer snel even om en laat een paar minuten bakken.

7. Keer het omelet om, het geeft niks als hij scheurt/breekt, en bak de andere kant.

8. Terug naar de saus; voeg de gembersiroop en rijstazijn toe en breng op smaak met peper en zout.

9. Als de saus niet dik genoeg is naar je wens kun je nog een papje van 1 eetlepel maizena en een eetlepel water door de saus roeren. Hiermee dikt hij in.

10. Schep nu op ieder bord wat rijst, leg er een stuk foe yong hai op en schep er wat saus overheen.

11. De rest van de saus zet je op tafel samen met een frisse atjar bijvoorbeeld of, zoals wij hadden, een komkommersalade.

En, ga jij nu ook een keer zelf foe yong hai maken of houd je het liever bij de versie van de Chinees? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie