Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

 • Home
 • /
 • Avond
 • /
 • Rendang uit de Crock-Pot: easy does it
Rendang

Rendang uit de Crock-Pot: easy does it

Laatst, op een drukke zondag, maakte ik een overheerlijke rendang met behulp van de Crock-Pot. Terwijl ik verder ging met druk doen zorgde de slowcooker voor de rest en konden we aan het einde van de dag aan tafel met een bord vol lekkers. De boemboe had ik de avond ervoor al gemaakt en zorgde ervoor dat ik nog sneller klaar was. 

Rendang (Minangkabaus: randang) is een van oorsprong Minangkabaus gerecht, dat tegenwoordig overal in Indonesië (en in Maleisië) geserveerd wordt. (De uitspraak is rěndáng: toonloze ě, klemtoon op de laatste lettergreep.) Rendang is een van de karakteristieke gerechten van de Minangkabause keuken en het wordt meestal ter ere van de gasten bij ceremoniële bijeenkomsten (huwelijken, adatceremonieën e.d.) geserveerd. Het gerecht is ook populair in Singapore en Maleisië en wordt ook daar gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Hoewel rendang buiten Indonesië vaak omschreven wordt als een curry, lijkt een echte rendang niet op een curry. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze rendang:

1 kilo runder riblappen
200 milliliter kokosmelk
1 grote ui
2 tenen knoflook (zonder schil)
6 snoeptomaatjes
1 theelepel sambal oelek
2 centimeter verse gember (geschild)
2 theelepels kurkuma
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
1 serehstengel, gekneusd
4 kardemompeulen, gekneusd
1 eetlepel bruine suiker
zout
zwarte peper
olijfolie

De bereiding van deze rendang:

1. Doe de ui (in grove stukken), knoflook, gember, sambal, kurkuma, ketoembar, djinten en de snoeptomaatjes in een hoge beker en maal met de staafmixer tot een egale boemboe (kruidenpasta) en zet even apart.

2.  Snijd het vlees in blokjes, bestrooi met peper en zout naar smaak en verhit een scheutje olie in een grote hapjes- of koekenpan.

3. Bak de blokjes vlees aan totdat ze dichtgeschroeid zijn en doe het vlees over in de slowcooker.

4. Bak dan de boemboe aan in dezelfde pan gedurende een minuut of twee en voeg dan de kokosmelk toe.

5. Roer dit even om en breng aan de kook.

6. Leg de serehstengel en kardemompeulen op het vlees in de Crock-Pot.

7. Giet nu de kokossaus in de Crock-Pot over het vlees en schep alles even om zodat het vlees is bedekt met de saus.

8. Zet de Crock-Pot op low voor ongeveer 6 uur.

9. Tot slot haal je de serehstengel en de kardemompeulen uit de pan.

10. Serveer de rendang met pandanrijst, komkommer atjar en sperzieboontjes.

Twijfel je nog of je een slowcooker zal aanschaffen? Ik heb ‘m al een tijdje en ben er erg blij mee. Easy does it is de term om mijn Crock-pot mee te beschrijven. Je vult ‘m met ingrediënten en de rest van de dag heb je er geen omkijken meer naar. ’s Avonds zit je dus in no time aan tafel met een lekkere zelfgemaakte maaltijd. Ideaal. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

2 Comments

 • mvangalen4@gmail.com'

  Manolito van Galen

  18 november 2020 at 09:53

  Hoi Sabine,
  Een heerlijk gerecht.
  Is dit gerecht ook te maken indien je geen slowcooker hebt?
  Zo ja, hoe kan ik dit gerecht bereiden?
  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
  Groetjes,
  Manolito

  Beantwoorden
  • Pukster

   18 november 2020 at 21:00

   Jazeker, gewoon in de braadpan net zoals andere stoofpotjes lekker lang (ik houd meestal zo’n 3-4 uur aan) heel zachtjes laten pruttelen. Misschien heb je iets meer vocht nodig i.v.m. het verdampen (kan gewoon water zijn).

   Beantwoorden

Geef een reactie